December 31, 2009

Contest Aku.. Dia & Camera

Banyak betul contest kat blog-blog di akhir tahun ni.. Tapi, dalam banyak-banyak, yang ni jekla contest yang kina masuk.. Ada tu, dah tamat tarikh la, ada yang syarat kina tak boleh nak join la.. Jadi entry ni bertujuan untuk join contest ni nak kena tulis cerpen bertajuk "Aku.. Dia dan Kamera" kat ohdawie.. Before that, mana pulak kina terjumpa blog ohdawie ni? Kat my chatbox tu.. korang letaklah apa-apa link kat situ, confirm kina klik punya.. Dah. Dah. Berhenti membebel.. Terus ke cerpen~




***************************************************

Aku melangkah keluar dari Plaza Low Yat dengan hati yang puas. Hati yang sangat riang. Aku renung sekilas paper bag di tanganku. Aku senyum lagi untuk kali yang ke berapa, aku pun tidak pasti. Seperti kurang siuman lagaknya. Setibanya di bilik, terus aku keluarkan Nikon D3000. Senyum lagi. Sah, memang gila. Aku sudah tidak sabar ingin mengexplore Mr Flashy, nama yang kuberi pada kamera baruku. Mr Flashy juga bagai menggodaku. Selama sejam kemudian, bilik tidurku tak ubah seperti studio photoshoot. Flash kamera kelihatan setiap minit. Aku tenggelam dalam duniaku. Mula berangan ingin menjadi seperti Vlad Artazov, seorang photographer terkenal dari Czech Republik. Daya kreatif Vlad mampu menjadikan paku, sejenis alat pertukangan pun kelihatan begitu menarik.



Petang 27 Disember 2009, aku pergi ke Taman Tasik Titiwangsa. Selalunya, di waktu begini, aku pasti terlentang di atas katil melukis peta air liur basi. Namun, petang ini, bagai ada kuasa yang menarik diriku untuk pergi ke tasik titiwangsa. Mr Flashy ikut bersama. Tak mungkin aku tinggalkan kekasih baruku ini.

Wah, cantik juga ya pemandangan di tasik titiwangsa ni. Bisikku dalam hati. Terus aku onkan Mr Flashy dan mula menangkap gambar apa sahaja yang menarik bagiku sambil mengexplore Mr Flashy. Seekor burung terbang di hadapanku. Aku tingkatkan shutter speed. Sedikit blur. Cuba lagi sekali. Tingkatkan sedikit lagi shutter speed. Aku setkan ke mode shutter speed priority. Hmm.. boleh diperbaiki lagi. Cuba lagi. Rendahkan sedikit aperture pula. Aku cuba dan cuba lagi.

Bosan dengan subjek yang sama, aku ambil gambar-gambar close-up pula. Bunga, serangga, dan banyak lagi. Kali ini,aku  banyak bermain dengan aperture dan kadang kala ISO juga. Kemudian, beralih pula ke subjek pemandangan. Tiba-tiba pandangan mataku tertumpu pada seorang gadis. DSLR tergantung di lehernya. Tanpa kusedari, aku terus menangkap gambarnya. Aku lihat display yang terpapar. Hmmm.. boleh tahan, bisikku. Namun, sebaik sahaja aku mengangkatkan mukaku, dia sudah hilang dari pandangan mata.



Esoknya, aku cari lagi gadis itu. Ha... itupun dia.. walaupun agak jauh, aku dapat menangkap bayangnya. Sekali lagi, aku menangkap gambarnya. Macam stalker pula kurasa. Atau mungkin detektif? Hari-hari berikutnya, si dia bagai suria yang menyinari hidupku. Kalau sehari aku tidak melihat bayangnya, pasti aku resah semalaman. Memang gila bayang lagaknya..

************************************************
Aku berjalan keluar sambil membelek-belek gambar yang baru dicuci. Gambar sumber inspirasiku, si dia. Sudah 5 hari aku tidak bertemu dengan dia. Tiba-tiba

GEDEBUK!. Aku terlanggar seseorang. Gambar-gambar di tanganku terlepas.

Dia : Sorry. Sorry. Saya tertinggal pendrive kat kedai ni. Tu yang rushing sikit
Aku : Takpe.Takpe. Salah saya juga jalan tak tengok depan.

Aku terus mengutip gambar-gambar yang bertaburan tanpa melihat wajah orang yang kulanggar. Orang yang kulanggar itu pun sedang mengutip gambar-gambar miliknya yang bertaburan. Kemudian, aku ternampak sesuatu yang kukira aneh. Eh, ni macam gambar aku jek. Bisikku dalam hati. Aku terus mengangkat mukaku untuk melihat wajah orang yang kulanggar. Si dia!!! Kulihat mukanya telah merah. Mungkin malu kerana menyedari gambarnya diambil atau malu kerana menyedari aku mengetahui bahawa dia juga curi-curi mengambil gambarku. Aku tergamam. Otakku seakan berhenti berfikir. Jantungku seolah berhenti berdegup. Tapi hairan, mulutku laju berkata-kata.

Aku : Hai. Saya Dawie. Sudi tak kiranya saya ajak awak minum? Mungkin kita boleh berborak pasal errr.. pasal kamera?
Dia : Jap. Saya ambil pendrive saya dulu. By the way, saya Suria.

************************************************

Aku dan dia saling berpandangan sesama kami. Menjeling-jeling malu. Walaupun aku telah mengupah wedding photographer, Mr Flashy aku serahkan pada kawan karibku,Badrul. Biarlah Mr Flashy turut berkhidmat pada hari paling bersejarah buat diri aku, Dawie dan dia, Suria. Suria juga menyerahkan kameranya kepada rakan karibnya, Mia. Aku dapat lihat,  Badrul dan Mia saling curi-curi pandang antara satu sama lain. Kutenung Mr Flashy dan aku seolah-olah terdengar Mr Flashy berkata "Aku dah temukan kamu dan Suria, kali ini, biar aku berbakti kepada Badrul dan Mia pula" *wink*



-The End-

So, amacam? Ada bakat tak? Ada harapan boleh menang ke? XD

p/s - ni first time kina tulis cerpen tau! thehehe

pp/s - in case kalau ada yang nak tahu maksud nya. Kina takdelah expert sangat, tau sikit-sikit jek tau.. Just nak share apa yang kina tau.. from reading, kawan-kawan, bengkel..

shutter speed : kelajuan bukaan lens. Biasanya kalau nak amek gambar benda bergerak, kita tingkatkan shutter speed. Tapi, kalau shutter speed tinggi sangat pun cahaya yang boleh masuk limited.
aperture : saiz bukaan lens. Kalau nak gambar tu sharp ke, blur ke, ubah benda alah ni la.
ISO : kadar pencerapan cahaya. ISO lagi tinggi, kadar serap cahaya lagi tinggi so gambar lagi terang.

ppp/s- amboi aih.. banyak tul p/s nye.. pic tu bukan kina yang amek.. And terima kasih la ye buat yang jadi model tu..( even kina tak mintak kebenaran.. huhu)

pppp/s- ok2. last2. thanx to rai kerana sudi menjadi pengkritik pertama~~~

December 20, 2009

Second Child Syndrome & Tanah, Air, Api, Angin

Korang pernah terfikir tak giliran korang dalam adik beradik pun ada influence dalam membentuk sikap korang?

"Anak ke- berapa?"
"Anak bongsu.."
"Owh.. patutlah manja.." (sekadar dalam hati  jekla)

Pernah dengar tak Second child syndrome aka middle child syndrome di mana hanya anak tengah jek yang mengalaminya.. special giler. First child ngan last child syndrome tak penah dengar pulak kan? Yang anak kedua tapi bongsu tak kira ar... Yang anak tengah tu, ada pernah terasa tak?




Punca Second Child Syndrome

Anak pertama of course la parents akan sangat excited. Semuanya direkod. First time jalan, first time cakap, first time naik tangga, first time shi-shi, first time uk-uk sumer direkod. Bila anak yang kedua lahir, parents dah tak se-excited yang first, tak se-menggelabah yang first, tak se-you-are-always-in-my-eyes...

Ciri-ciri Second Child Syndrome

Anak tengah akan tend to buat something extra untuk raih perhatian parents. Something extra here boleh jadi benda baik tak pun benda kurang baik. Kalau baik, second child ni akan try his/her best dalam pelajaran ke... sukan ke.. Kalau nakal pulak, diorang akan buat hal kat sekolah. Kena marah is better daripada di-ignore

Kepada semua anak tengah, cuba korang belek-belek album gambar family korang. Mesti paling banyak muka anak sulung ngan bongsu kan? Nak kata korang ni pemalu, tak gak. Nak kata anak first ngan last tu camwhore, tak jugak. (or maybe yes.. hehe). Anak tengah also tend to be a loner. Terasing.. sensorang.. cam sedih la pulak ek. Tapi ianya juga menyebabkan anak tengah ni berdikari. Positive value yang penting tu! Diorang akan tend  to buat kerja tanpa cuba menyusahkan orang lain especially parents. Betul tak anak-anak tengah semua....?

Tapi.. pe-pe pun.. semuanya bergantung pada both parents and children. Parents janganlah lebihkan anak first ngan last jek and chlidren pun janganlah manja sangat semua pun mintak kat parents. (woo.. cakap cam expert giler jek) Yang anak tengah pulak janganlah kecik hati pulak ngan parents... Bukannya diorang nak pilih kasih... it just happens.. korang pun ada yang lagi sayang mak atau ayah korang kan? kan? kan?

Kina second child yang takdelah mengalami second child syndrome sangat.. agaknyelah.. Mungkin sebab kina  lahir tak cukup bulan kot dulu. 1.94 kg jek tau! Kulit merah cam senang jek nak terkoyak sebab lemak-lemak badan tak sempat fully developed. (Sekarang? haih.. terlebih lemak sudah...) So, kina kira di-handle with care la time baby2 dulu...

Cakap pasal giliran adik-beradik ni.. tetiba teringat konon-konon ciri-ciri giliran adik beradik yang dikaitkan ngan alam...

Tanah - Anak sulung, kelima, kesembilan dan seterusnya
Air - Anak kedua, keenam, kesepuluh dan seterusnya
Api - Anak ketiga, ketujuh, dah dapat tangkap kan... dan seterusnya
Angin - Anak keempat dan seterusnya

Ciri-cirinya pulak

Tanah - Rendah diri, tak cerewet, tenang, bijak kawal emosi kira ala-ala "everything is under control" gitu..

Air - Sentimental, senang menangis, sensitif la senang cakap, ambil berat, romantik, sape jadik bf/gf bahagia ar~ wuuuhuuu! ;P

Api - bertanggungjawab, cekap, pendengar yang baik

Angin - Peramah, sumer orang suka kawan, tapi tak tetap pendirian and senang berubah

Ntah betul ntah tak...? Yang pasti, bila korang dah semakin besar aka semakin matured aka semakin tua -_-' ; orang dan keadaan sekeliling akan influence sikap kita...

"Your past is what makes you today, and your today is what makes you in the future" 

December 15, 2009

Nak Cuti Lagi!!!!

Sila nyanyi ikut lagu raya-suasana di hari raya

Berlalulah sudah cuti sem
Seminggu bergembira
Menambah lemak di badan
Dan buat taik mata

Readylah untuk ke lecture
Tak lupa juga klinik
Tak tau sudah nak merepek apa
Layankan sajalah...
(Memang takde bakat langsung!)

Akhirnya, seminggu yang tetibe jek cepat la pulak ni pun tamat.. haish... Sangat-sangat tak puas cuti kali ni... Camnelah agaknya orang yang dah kerja lagilah takde pun cuti seminggu sebulan ni kan? Tak ke tension...?

Balik semula ke kolej, rutin cuti pun kenalah tukar.. Kalau biasa Subuh baru tidur, tengahari buta baru celik mata cam burung hantu gamaknya.. Kenalah kembali ke tidur kul 2 (or lagi lewat) , bangun 6.30.. Dari merewang kat ou and pyramid, kembali ke times square and low yat.. Dari busy hang out and melayan drama; ke kelas and klinik tak lupa jugak lab... Dari happy sepanjang masa; ke stress tak cukup masa....

wei.. tak kan takde yang positif langsung kot?!!

Ada!

*5 minit kemudian* err.....
*10 minit kemudian* err...
*1 jam kemudian* err...

Jumpa kengkawan, patients... Join events... Bergosip? Yang paling penting : Dah semakin menghampiri graduation day! (Berangan awal giler ko kina.. 5 sem lagi da.. 5 sem.. insyaAllah kalau tak repeat apa-apa..)

Oklah. Meh citer sikit jadual kitorang yang dah melatih kitorang ala-ala orang kerja pejabat ni...
Kitorangnya jadual, setiap minggu lain-lain tapi hampir sama la.. Untuk 3rd year, ada seminggu yang cam gila, then minggu depannya okla.. then it alternates... Kina panggil as hectic week and heaven week.

Hectic week ni nape hectic? Sebabnya ada ward round kat hukm.. Kina takdelah tak suka ward round ni, yang kina menyampahnya, nak gi hukm tu.. Fakulti kina kat chow kit, hukm kat cheras.. Nak gi sana ada yang naik bas, motor tak pun kereta sendiri la. Kina as a really bad driver pergi giant 5 minit dari rumah pun boleh mati enjin 8 kali siap kena hon 2 kali ni.. (camnelah ko lulus jpj huh? confirm lesen terbang! ;P ) Pergilah naik bas... Bas gi hukm ni pihak uni lah sediakan. Nak pergi ok, takde masalah sangat. Tapi kalau terlepas pandai-pandailah... tak pun ponteng aje... hehehe (tapi kina student yang baik kan.. takde ponteng-ponteng ni.. ecececece...) Yang tak best nya, waktu balik tu. Kitorang habis ward round adalah dalam kul 3.30 ke.. 4 ke.. tapi pakcik bas tu mesti nak gerak kul 5 gak.. Kadang-kadang lagi lambat. Dengan jalan kat area kl time orang balik kerja ni kura-kura lumba pun boleh menang, sejam kemudianlah baru kitorang sampai kat kolej.. Sampai kul 7 pun penah jugak... balik-balik pe lagi? terbongkanglah jawabnya.. (iye... tau tak elok tido time asar, maghrib, tapi memang seriously tak larat seh..)

Heaven week pulak takdelah heaven sangat pun.. Cuma dalam 5 hari tu, adalah sehari or 2 hari ada peluang balik tengah hari... Tapi biasanya kina time tu lah kina nak kuar.. Yela.. kang tak keluar jenjalan takde life pulak kan...  Heaven week ni pun biasanya habis kul 4 tak pun 5.. Tapi at least takdelah duk melangok bergosip tunggu bas kan... Tapi.. kadang-kadang, heaven week ni pun leh jadi hectic week bila nak siapkan kerja-kerja lab = buat gigi palsu tak pun ada kelas ganti..  :(


hectic week



heaven week


 P/s-Kina group 'B'

"If you don't take risk, you won't suffer any defeats. If you don't take risk, you won't win any victories"

December 6, 2009

First Love

Not necessary your first couple, or some kind of puppy love. It's the one you really felt into and the one you would like to get married with..

First love...

Was the sweetest
Was the one you might remember for the rest of your life
Was the one that taught you the most
Was the one that gave you great memories
Was the one that gave you great experiences as well
Was the one that might change you to become a better, stronger person

When it's over

Was the hardest to let go of
Was the one you kept on telling yourself "Let it go. Let it go."
Your mind said "It's over. That's it"
Your brain added "Don't be stupid. There's must be someone else for you"
Yourself said "You're strong. You're not that weak"
But then you couldn't deny deep in your heart said
"There might be some hope. Even a very little tiny one"

And it went for hours, days, or weeks, or months or even years?
Until you found someone else
Or your first love didn't want to contact you anymore
Or when he/she is getting married
That's when your brain reminded you again
"This is it. This is it. Full stop. No more hope. And it's the best for both of you"
This time, your heart agreed with your brain
But then your heart still felt extremely painful. Damn sad. And you found water running on your cheek..

And life goes on...

December 4, 2009

So Little Time, So Much to Do

Yeeehhaaa!!!!
Akhirnya, setelah 4 hari (4 hari jek pun kecoh) kina perah otak sampai muntah, habis jugak final exam sem 1 ni...

Ceritera Paper Last

Seperti biasa, paper last confirm dah hilang semangat nak study.. semangat nak cuti melimpah ruah tak tertahan dah. Lagi-lagi takde soalan esei.. lagilah malas! (ala.. dah malas tu malas gak.. ) Keluar exam hall pun awal! Pergh! Confident giler! Bukan confident da.. dah tak tau nak jawab pe la.. and dah tak sabar nak kuar dah!

Next station : Times Square la~ Mana lagi.. sini jekla paling dekat.. Sampai-sampai, terus tengok 2012 (iye, memang ketinggalan) kul 12. Ditemani perut yang menyanyi riang irama dangdut, popcorn and air gas jadik alas perut.. Memang baik untuk kesihatan! Basically, okla jugak 2012 tu. Takdela tak best langsung.. Then, after solat, makan and shopping2 sikit, pergila low yat plak.. dvd drive lappy rosak.. akibat banyak tengok drama dan melakukan cetak rompak burn cd la ni. Dari duk melanguk usha mamat kedai tu buat keje, kaki melangkah ringan menapak lagi. Sungei Wang menjadi pilihan... Shopping lagi! Mentang-mentang la tengah kaya JPA baru masuk...

Ok. Dah tak sabar nak balik rumah. Dah tak sabar nak cuti. Dah tak sabar nak buat macam2 ni. Cuti plak, SEMINGGU jek. Kina sangat menyampah, sangat jeles, sangat wei-taktau-bersyukur-ke? ngan korang2 yang "bosan seh cuti", "baru seminggu cuti dah boring", "tak tau nak watpe" dan yang sama waktu dengannya!
So, apa yang kina plan nak wat seminggu ni?

Plan cuti sekolah sem


BUKAK KILANG
Kilang taik mata dan kilang air liur basi. Ada sapa2 nak tempah? hahaha.

SHOPPING!!
Itu aje la keje ko ye kina. So, setakat ni yang dah booked : my mom, my sis, ili and nazirah. Ada sapa2 nak masuk list lagi? hehehe. Sudah2 lah tu kina oi.... 4 orang means 4 hari. Taula tengah kaya JPA baru masuk (ni la sebabnya akhir sem nanti dah terkapai-kapai life-life fish!) tapi cuti ko kira 9 hari jek. Separuh ko gi merayap jek?!

SIAPKAN KERJA2 TERTANGGUH
1-Tolonglah. Tolonglah susun file2 yang bersepah dalam lappy ko tu kina. Pastu, tolonglah format. Dah lembap bebenar dah...



2-Kerja2 DENSTA which are
Densmate (magazine)-the cover, articles
Program Saudara Angkat-logo, nametag, backdrop
Family Day-banner, poster

3-Kerja2 as a dental student. Study? muahahh
aha. of course la tak. Wire bending. Jom, bengkokkan wayar ramai2~ Tak tebal pun.. hanya 0.7mm stainless steel. err,, mampu membuatkan jari-jari comel kina merah2 and kadang2 berdarah! Tips : Buatlah sambil melayan drama depan lappy.. takdela tension sangat~


ni baru 1st step ni

bentukkan wayar tu sampai jadi begini ye.. bukan satu, tapi lapan!


HABISKAN BACA
1-keretamayat.blogspot.com. Seriously sangat best. And menyedarkan diri sendiri.
2-buku2 tertunggak tak kiralah komik, novel dsb tak kira milik adik yang baru darjah 6, sepupu yang baru habis pmr, sehinggalah ke pakcik yang berumur 38 tahun..

BELAJAR MAIN KEYBOARD
Bukan ngan orang lain... ngan my lil bro jek... setakat ni, "happy birthday" jek lepas. huahua. bilala nak sampai ke tahap ni?



TENGOK SEGALA MACAM DRAMA & MOVIE
Yang dah dicetak rompak burn, berlambak. Lebih 50 dvd kot. Memang tak kan habis la.. tapi yang in my top lists are...

1.Buzzer Beat starring yamashita tomohisa aka yamapi



perempuan tak tangkap cintan = kurang hormon la tu.. haha

2. Samurai High School starring Miura Haruma. Ala... yang berlakon Bloody Monday jadi genius hacker tu.. thanx to lalink yg inform me about this~

Enjoying my holiday~~~ tata~~~

November 23, 2009

Love Letter to Mr Study Mood

Dear Mr Study Mood,

It's been ages since the last time we met. Dont you miss me? I know, i'm the one whom abandon you... I'm sorry... Since entering the clinical year, i always feel tired.. balik2 kelas jek, terus terbongkang. But.. why don't you go and seek for me? You know what? Your best friends, the TWIN 'T', Mr Test and Mr Tutorial always come and see me.. Why don't you come together with them? Because you're not around, i didn't do so well when i met the TWIN 'T'. I didn't give my best...

Dear Mr Study Mood,

Your rivals always come drop by. Sometimes, not just for minutes, Mr Game Mood and Mrs Sleep Mood also spend their time with me for hours. Don't you feel jealous? I don't want to betray you, but if your rivals keep on looking and taking care of me, I'm afraid I'll lose to their charms. Do you want me to be taken by them? You know what? Last week when i came back home, Mr Game Mood kept on hitting on me by introducing a game that i've missed to play for soooo long which is Worms Armageddon. He kept asking me to bring his new device back to college but i dont want to cause i know i'll fall for it. Not enough of that, Mrs Sleep Mood also kept on hitting on me with the cold-nice-to-sleep weather with the comforter and fluffy pillow, It's really hard for me to not fall for it. I really hope you can save me from all this Mr Study Mood...




Dear Mr Study Mood,

I know one of the reasons you didn't come by is because most of your buddies are on holidays right? I know most of them have been 'released' last week. Not much of your species still on tide and serve their responsibilities...  They've been switched to Mrs Holiday Mood, Mr Game Mood, Mrs Sleep Mood and even Mr Blogging Mood right? I don't ask for much, but please, bear with me...

Dear Mr Study Mood,

I really really really need you right now. I'm begging you to be by my side. Not for a long time, just about a week until next Thursday.. cause Mr Test is coming on Tuesday and Thursday and then your BFF, Mr Final Exam. I want to be prepared. I want to give my best and show what can i do to your best friends. I don't want to face them without you... And i don't have any other support such as Mrs Study Week. Thus, please please please accompany me till next Thursday can you? Without you,  I can't really face the notes. With you by my side, i can even finish up 20 notes or more per day. So, please come and save me from your rivals. You do love me right? I promise i'll serve you with your favorite drinks, juices/yogurt drinks ( i know you don't really like coffee and nescafe even it can keeps Mrs Sleep Mood away) and your favorite food, chocolate! See you soon! err...  i mean in a minute! No, i mean now!

Love,
-Nasiha Sakina-


"in order to succeed, our desire for success should be greater than our fear of failure"

November 18, 2009

Love Quotes

TO MY FRIENDS WHO ARE SINGLE 

"Love is like a butterfly.. The more you chase it, the more it eludes (avoids) you.. But if you just let it fly, it will come to you when you least expect it.. Love can make you happy but often it hurts, but love's only special when you give it to someone who is really worth it.. So take your time and choose the best.."

So, jangan terburu-buru.. tengok sume orang dah ada partner masing2, kita pun sibuk nak couple gak..  Let it comes naturally... Jodoh masing2 kan dah ditetapkan sejak azali lagi.. Tak pun, cuba baca entry ni.. mana tau boleh buat korang rasa sedap hati sikit...


TO MY FRIENDS WHO ARE NOT-SO SINGLE

"Love isn't about becoming somebody else's perfect person.. It's about finding someone who helps you become the best person you can be.."

Kepada yang masih ragu2 "betul ke pilihan aku ni?" i think u can stand on this quote..

TO MY FRIENDS WHO ARE THE PLAYBOY/PLAYGURL TYPE

"Never say "I love you" if you don't care.. Never talk about feelings if you aren't there.. Never touch a life if you mean to break a heart.. Never look in the eyes when all you do is lie.. The cruelest thing a guy can do to a girl is to let her fall in love when he doesn't intend to catch her fall and it works both ways.."

Soooo true! Cuba korang bayangkan kalau adik beradik korang yang kena penangan playboy/palygirl ni sampai hidup jadi terumbang ambing? mesti sedih and sakit hati kan?

TO MY FRIENDS WHO ARE MARRIED

"Love is not about "it's your fault", but "I'm sorry".. Not "where are you", but "I'm right here".. Not "how could you", but "I understand".. Not "I wish you were", but "I'm thankful you are".."

Ada ke kawan kina yang dah kahwin..? Yang berangan nak kahwin ramai ar.. (Ada sesape terasa tak? hehehe)


TO MY FRIENDS WHO ARE ENGAGED

"The true measure of compatibility is not the years being spent together but how good you are for one another.."

Di kesempatan ini, kina ucapkan tahniah and kahwin jangan lupa jemput!

TO MY FRIENDS WHO ARE HEARTBROKEN

"Heartbreaks last as long as you want and cut as deep as you allow them to go.. The challenge is not how to survive heartbreaks, but to learn from them.."

Maybe i should hold on this quote as well...



TO MY FRIENDS WHO ARE NAIVE

How to fall in love: Fall but don't be stumble (make mistakes).. be consistent but not too persistent (refuse to let go very badly).. share and never be unfair.. understand and try not to demand.. and get hurt but never keep the pain..

TO MY FRIENDS WHO ARE POSSESSIVE

"It breaks your heart to see the one you love happy with someone else.. but it's more painful to know that the one you love is unhappy with you.."

Am i still in this category? Hopefully not~

TO MY FRIENDS WHO ARE AFRAID TO CONFESS

"Love hurts when you break up with someone.. It hurts even more when someone breaks up with you.. But love hurts the most when the person you love has no idea how you feel.."

Please read this. Listen to the song..


TO MY FRIENDS WHO ARE STILL HOLDING ON

"A sad thing about life is when you meet someone and fall in love.. but only to find out in the end that it was never meant to be.. and that you have wasted years on someone who wasn't worth it.. If he isn't worth it now, he's not going to be worth it a year or 10 years from now.. Let go....."

Easier said than done....



TO ALL MY FRIENDS

My wish for you, is a man/women whose love is honest, strong, mature, never-changing, uplifting, protective, encouraging, rewarding and unselfish..

Question : Korang tergolong dalam kategori yang mana satu...?

Thanx to fifie ierina

p/s-iye.iye. sepatutnya ku belajar. exam tak sampai 2 minggu pun lagi. dah la takde study week. ni bila nak insaf ni wahai nasiha sakina?! 

Apa2 pun...

"Love your life"

November 8, 2009

It is Good to be Home

Sejak masuk uni ni, kina balik umah at least 2 minggu sekali. Kalau boleh setiap minggu. Sebab utama, nak hilangkan stress. Dulu kat matrix tak balik umah 2,3 bulan pun cool jek. Kat sini, tak balik 2 minggu, boleh gila jadinya. So, kina sangat kagum ngan coursemates kina yang umah jauh yang jenis tak boleh balik selalu. Camne lah diorang boleh bertahan ek...?





Apa yang seronoknya kat umah? Basically takde pe2 yang special pun.. cuma...


too much sleeping boleh bukak kilang taik mata ar..
too much eating balik umah jek confirm naik 1-2kg
too much resting menghilangkan stress~~~
too much watching tv balas dendam tak tengok kat kolej
too much youtube-ing sebab tenet kat kolej yang cam hampas
too much usik-ing my sis love it!
too much reading my sis' books apa kejadahnya suka baca buku budak2.. ish3
too much shopping tapi pow mak la~ hehehe
and last but not least, too much i-dont-want-to-go-back-to-college!


"Being deeply loved by someone gives u strength, while loving someone deeply gives you courage"

November 5, 2009

Patient oh Patient~~~ #1

wLife as a clinical year dental student..

Bermula tahun tiga, kitorang akan mula ada patient masing-masing. Real patients. Macam-macam kerenah yang kitorang jumpa. Ada yang baik, kelakar, sempoi, sporting, compliance tapi tak kurang jugak yang tak dengar kata, selalu tak datang (FTA-fail to attend), berdolak-dalik and macam-macam lagi.

Tahun tiga ni, kitorang cuma boleh amek patient cons (conservative-tampal gigi) and patient prostho (prosthodontic-gigi palsu). Patient cons memang ramai, ada tu sampai dah 2, 3 tahun tunggu barulah dipanggil.. Nak wat camne, waiting list memang panjang and kitorang as a student buat of course la lambat sikit.. Yela.. kene supervisor check.. takut-takut lagi.. Patient prostho pulak asyik takde jek.. especially untuk yang 3rd year sebab jenis kes yang kitorang boleh buat pun terhad kan..

So, kali ni kina nak cerita kerenah patient prostho kina n my partner yang menyebabkan tercetusnya idea nak tulis entry ni sebab kecewa and sedih sangat ngan patient prostho...

Patient prostho #1

Setelah 2 kali clinical session tak dapat patient, (yela.. time tu satu batch nak patient baru kan.. Bilangan patient pulak terhad..) so, bila dapat folder patient, rasa sangat excited and happy. First time lah katakan... Tapi, bila call patient,dia cakap tak nak terima rawatan la pulak.. okla.. terpaksa discharge and masuk beratur balik dalam senarai nak amek patient lain..

Patient prostho #2

Sanggup rush balik dari HUKM ke fakulti sampai kene RM20 naik teksi kena marah ngan akak kaunter pendaftaran lagi untuk dapatkan folder patient ni.. Bila call patient, yey! Dia boleh datang! Tapi, bila check folder patient tu dah rasa pelik. Aik, apsal kat situ ada tulis "Folder taken by *****/5th year" tapi buat tak tau jekla sebab ingatkan senior tu yang buat PCC(cam nak tapisla 3rd year boleh tak buat..). Skali, bila patient datang, dah siap amek primary impression (acuan gigi) lagi, dia gtau la ada orang lain call dia.. Rupa-rupanya, patient tu senior yang punya cuma senior tu tak report kat jabatan prostho, maka kekeliruan pun berlaku.. TERPAKSALAH bagi patient tu kat senior. Sangat sedih sebab patient tu sangatlah baik and bagi kerjasama...

Patient prostho #3

Bila dapat folder patient ni, rasa sangat happy sebab dapat kes yang senang-complete denture(semua gigi takde). Bila call patient, dia pun cam excited nak dapat gigi baru. So, bila first time dia datang, dah siap amek primary impression lagi tanya la boleh datang tak the next appointment.. Dia cakap "boleh.boleh.boleh". Bila tiba the next appointment, tetiba patient tak boleh datang sebab demam.. ok.. takpe lagi. The next appointment, dia  gagal dihubungi. Bukan gagal la tapi patient ni takde handphone so, kena call dia through husband dia dulu.

10 a.m ari sabtu

"Hello. Blablabla(introduce myself). Madam *** boleh datang tak hari isnin ni pukul 10 pagi"
"ha? nanti. nanti saya bagitau dia. nanti saya suruh dia call balik. Saya tengah busy keje ni"

2.00p.m ari ahad

"Hello. Blablabla(introduce myself). Madam *** boleh datang tak hari isnin ni pukul 10 pagi"
"ha? nanti. nanti saya bagitau dia. nanti saya suruh dia call balik. Saya tengah busy keje ni"
"Tapi dia tak call pun bagitau boleh datang ke tak.."
"ok.ok. Nanti saya suruh dia call. Tengah busy. Saya kerja ni"

10.00pm ari ahad

"Hello. Blablabla(introduce myself). Madam *** boleh datang tak hari isnin ni pukul 10 pagi"
"ha? nanti. nanti saya bagitau dia. nanti saya suruh dia call balik. Saya tengah busy keje ni"
"Tapi dia tak call pun bagitau boleh datang ke tak.."
"ok.ok. Nanti saya suruh dia call. Tengah busy. Saya kerja ni"

10am ari isnin-the appointment day
"Truut.. truut.. truut.. tuuutt.."

Tak nak angkat tu! ok.. fine.. try la guna handphone kawan..

"Hello. Blablabla(introduce myself). Madam *** boleh datang tak appointment ari ni?"
"oo.. saya sudah bagitau sama dia.. dia kata dia boleh.. dia akan call u back.."
"tapi dia tak call balik pun.."
"ok.ok. saya suruh dia call u.. saya tengah keje ni"


Pagi, petang, siang, malam, weekend, weekday sume ngah kerja. Memang workaholic!

Call balik 45 minit kemudian
"the number you have dialed......"

So, hantar la mesej..
"hello. blablabla (introduce lagi). the next appointment will be on thursday 10 am. Please do inform us either you can come or not.tq"

Ari khamis pun menjelma...
situasi yang sama pun berlaku...

ok. Memang patut kina and my partner discharge this patient sebab dah 3 kali FTA. Tapi, rasa berat hati nak lepaskan sebab ni dah la patient yang ketiga, orang lain dah buat secondary impression, kitorang duk terkial-kial lagi.. Then, kes senang kan.. complete denture.. Rasa berat la nak lepaskan.. So, call la lagi patient sambil sedikit mengugut..
"Kalau tak datang lagi next week kitorang terpaksa discharge tau uncle"
"Ok.Ok. Nanti saya bagitau isteri saya."(Suara cam takut-takut sikit) 

The next appointment
"Ok.ok. Boleh datang"

Tunggu punya tunggu, sampai dah pusing satu bangunan cari patient tu.. takde jugak.. 4 kali FTA. What can we do? DISCHARGE (i hate this word now) lagi! Kalau taknak, cakap jekla direct taknak.. Takyah la bagi harapan sampai kitorang membazir masa tak wat pe2 4 clinical sessions tu.. Clinical sessions tu bukannye boleh diganti-ganti...

Patient prostho #4

1st time datang.. ok jek..
2nd time datang.
Tiba-tiba (dalam bahasa mandarin. so, kina tak faham sangat. Ni apa yang ditranslate by my partner)

"I taknak buatla.. lama sangat.. Kalau buat kat private, kejap jek" (ok. memang kitorang buat akan agak lambat, dalam lebih kurang 1- 1.5 bulan baru siap)

Then, my partner and friends pun try la pujuk dia.. Cakap kalau buat kat private mahal la.. Kitorang boleh bagi time slip la..

"ok.ok. nanti auntie fikir."

So, kitorang pun proceed la ngan primary impression.. Dah down and hilang semangat sebab dapat rasa kitorang akan kehilangan patient yang ke4!!! orang lain ada yang dah siap dah!!!

"Yang kat atas tak payah amek la.. auntie nak buat gigi palsu bawah jek"
(Ok. Memang nak amek impression yang atas rasa nak termuntah sikit. Rasa tak best sikit. Tapi, still boleh tahan...)

Padahal tinggal 7 batang gigi jek yang atas tu.. So, kitorang pun tanyalah Dr, boleh ke nak buat bawah jek? Pastu Dr cakap la nak buat bawah jek pun, kene amek impression yang atas jugak.

Patient terus taknak, amek barang dia, cakap sorry (nasib baik cakap!) and berlalu pergi.. Time tu rasa sangat-sangat-sangat stress, kecewa, sedih, geram. Rasa nak nangis jek. My partner pun air mata dah bertakung dah. Kina.. Erica... Tahan.. tahan.. Sabar... sabar....

Begitulah alkisahnya.. Rasa macam.. apsallah kitorang nye patient sume ade problem? Kitorang garang ke? Kitorang ganas sangat ke? Mungkin kitorang jek yang tak bernasib baik.. Mungkin takde rezeki lagi. Ya Allah.. Harap-harap, patient ke-5 nanti semuanya berjalan lancar...

p/s- ada sorang patient kawan kina yang sangat memahami keadaan kitorang as students. "Anak makcik suruh makcik buat kat private jek kalau lama sangat.. Tapi makcik kesiankan kamu yang nanti takde patient.." Kalaulah semua patient macam ni...

"Life has its Ups n Downs. Sometimes the sun shines, sometimes the rain lashes, but then it takes both the Sun and Rain to make a Rainbow"

November 1, 2009

Cuci the Musical~

Korang pernah tengok teater tak?

For the first time, setelah 2 tahun setengah duduk Jalan Temerloh ni yang terletak 5 minit naik kereta atau 10 minit jalan kaki dari Istana Budaya (IB), 30 Oktober 2009 mencipta sejarah pabila Kina, Yana, Kak Erni and MakSu Da akhirnya menjejakkan kaki di atas carpet Panggung Sari, IB... (intro gampang giler kan?)

Kenapa Cuci the Musical (CTM)?















At first, takde la rasa nak tengok sangat.. tapi ntah apsal ramai pulak coursemate yang gi tengok and diorang sume kata best, maka terdetiklah untuk gi tengok.. baru terdetik. Then, yana pulak ajak dengan bersungguh-sungguh maka termakan jugalah pujukan beliau.. ditambah lagi tengah kaya JPA baru masuk and harga tiket yang okla student price upper circle kat tepi RM35 and lambat lagi nak exam.. (budak-budak FSKB baca ni mesti panas jek.. :P) akhirnya kupergi jua..
















How was it?

Yang Cambest

Memang lawak giler! Penat gelak. Lagi lawak dari the film. Kalau korang memang peminat cerita-cerita santai, lawak and nak release tension, you should watch CTM. Sepanjang 3 jam, dijamin korang akan gelak  paling lama tak gelak pun 10 minit!

Sebagai orang yang baru first time tengok so cam jakun sikit, rasa cam kagum ngan pentas yang boleh gerak, how they change the scenes, the audio yang sangat puas hati...

Yang Kureng Sikit..

Usage of camera and handphone is STRICTLY prohibited. Kina ada la try2 jugak nak amek gambar (memang gampang la...) especially ada satu scene hans isaac ngan vanida imran yang romantik sangat.. Terus kene spot ngan laser pointer.. huhu..

Seat yang kureng sikit.. Yela.. yang paling murahla katakan.. Kalau korang nak beli tiket harga yang sama ngan kina, beli yang sebelah kanan sebab banyak scene sebelah kiri. Kalau tengah kaya sikit, belilah yang kat tengahnya... Kalau kaya banyak, beli yang betul-betul front seat! hehe

The Conclusion

Susah la nak review.. Better korang tengok sendiri~~~ Kepada yang dah terdetik nak tengok, silalah klik. Sampai 8 Nov jek! Haiyaku!
















Barisan pelakon


















The crowd





Me and yana




p/s-lately ni ngah gila lagu ni.. chiisana tenohira by aqua timez :)



"It is not length of life, but depth of life" 



October 29, 2009

Single vs Couple

Kat FB..

“ D***** A**** is now in a relationship with Akad Gates”
“***** is now single”
“***** is now single”

YM plak..

“BUZZ”
“lalink2!”
“guess wat?!!!!!!”
“wat?!!!!!!!!!”
“wat?!!!!!!!”
“dun do dis to me..  haiyaku!!! (cepat)”
“hahahahhahahaha”
“sy suda ada bf la syg..XD”
“hehehhehe.. finally!”
“full story NOW!!”

And yang paling terbaru secara live~

“Kina… aku rasa nak kahwin la…” sambil membuat muka yang konon-konon shy-shy miow! Hahaha (cuba korang teka siapa ni…;P)

Lately ni, ramai pulak kengkawan kina yang baru couplela.. nak kahwinla.. tapi ramai jugak yang baru break.. lalu memberi idea for this entry.. So mari kita ramai-ramai renungkan (renungkan?!!) apa kebaikan dan keburukan korang menjadi single ataupun kalau korang couple.. Btw, I’m single! (wahla.. promote diri sendiri nampak!)

Nota penaja: Ini hanya pendapat kina jek.. Entry ni tak ditujukan kepada siapa-siapa and tiada kene mengena dengan yang hidup ataupun telah meninggal dunia. Sebarang persamaan hanyalah kebetulan semata-mata. Kalau ada yang terasa hati, kina minta maaf awal-awal ye.. Lagi bagus kalau korang melontarkan (lontar tu.. perghh!) pendapat korang di ruangan komen ye..

DOSA

Seperti yang kita semua sedia maklum, couple itu haram kan.. tapi memang sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat susah nak dielakkan lebih-lebih lagi ngan persekitaran kita yang memang majority masyarakat terima budaya couple ni.. Ditambah lagi ngan hormone-hormon menggatal yang tengah banyak merembes keluar dari hypothalamus, anterior pituitary and banyak lagi time umur-umur muda belia remaja ni.. couple boleh dikatakan satu perkara yang sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat susah nak dielakkan… kina pun bukanlah baik sangat.. kina admit, kina sendiri pun mungkin akan couple jugak.. satu hari nanti.. maybe…

Serius kalau korang couple, gerenti dijamin seratus peratus korang akan wat dosa.. korang alim mana pun, kalau dah ada perasaan suka and sayang tu, mesti ada rasa nak pegang peluk cium korang nye partner kan? (cewah.. cakap macam banyak pengalaman! ;P) eleh.. malu-malu la pulak.. betul kan? Kan?Kan? Katalah korang dapat tahan nafsu dari membuat  perkara-perkara di atas, korang dapat ke tahan diri dari rasa rindu? Rasa rindu pun dah dikira zina hati tau! So, basically kalau korang couple, memang tak dapat dielakkan dari membuat dosa.. So, kalau single insyaAllah kurang sikit la dosanya dari segi ni.. Dari segi lain? Hmm.. sendiri-sendiri muhasabah diri la ye.. Kalau dah sayang sangat.. jangan couple lama-lama.. kahwin jek terus!

FULUS

Kalau dah single tu.. takde la kita nak spend money gi kuar dating ke.. especially kalau lelaki nak tunjuk macho mesti diorang yang nak bayar.. sampaikan kina pernah terbaca 

"Terasa kaya bila awek takde"

Wooo.. As a girl, sentap! Bunyik cam sume perempuan kaki kikis la pulak.. Habis korang ingat perempuan tak berkorban ke wang ringgit? Contoh paling mudah : TOPUP KREDIT. Kina nak guna RM30 pun belum tentu tau sebulan. (tu bukan jimat.... kedeng taik idung masin namanya.. ni mesti nak call parents pun main miskol2 kan? ;P ) Kalau korang couple lebih-lebih lagi jenis hari-hari kene dengar suara kalau tak jiwa tak tenang rasa kekosongan feel very incomplete ni, confirm-confirm RM10 tu tahan paling lama 3 hari jek takpun satu jam!

So, yang single ni sah-sah lagi kaya dari yang couple ye tak? Bolehla shopping lebih sikit, melantak banyak sikit, melancong jauh sikit.. (Tapi apsal kina rasa kina sama jek ngan budak-budak lain? Tak sampai habis sem, mesti dah terkapai-kapai JPA dah tinggal life-life fish.… ;P)

However, bagi yang couple, mesti korang rasa every bit of money spent to your loved ones was worth it. Sayanglah katakan…

FREEDOM!!!

Kalau korang single, nak kuar gi mana-mana, takyah report.. Takde orang nak halang korang kuar ngan sesape pun.. Lelaki, perempuan, balik pukul berapa, pergi mana, buat apa, dengan siapa, berapa ramai sampai boleh lengkap buat soalan kertas BM… Siapakah? Di manakah? Apakah? Berapakah? Perlukah? Haruskah? (Boleh mohon kerja jadi cikgu BM nih!)

MASA

Bila korang single, of course la korang akan lebih masa untuk diri sendiri.. lebih masa belajar sebab takde gayut-gayut.. chatting-chatting.. ym-ym.. webcam-webcam.. lebih masa untuk kengkawan.. sebab korang nak kuar lepak ngan sape jek lagi kalau dah xde partner tu? Kengkawan jekla kan? Keluar sorang-sorang kadang-kadang okla.. kalau setiap kali sadis la pulak kan?

Kalau korang couple, confirm-confirm korang banyak spend masa korang for your partner tak kira la gi dating ke, sms ke, menangis ke, buat entry blog ke, termenung berangan sambil muka merah-merah terfikir nak kahwin ke.. Tapi..  mesti bagi korang masa yang korang spend ni tidak membuang masa as korang rasa bahagia bila spend time with your special ones…

TEMPAT BERGOSIP, BERCERITA, MENGADU, BERMANJA, MENGADA-NGADA

Single is lonely. A little bit lonely. That’s something that is sooo true. Yup. Memang korang ada kawan, tapi takkanla every little things pun korang citer kat kawan korang kan..? Naik menyampah meluat nak termuntah la plak kawan korang kalau sume benda korang nak citer kat dier..  Here’s a quote to make u (as well as me) feel a little bit happier…

Somewhere there's someone who dreams of your smile, and finds in your presence that life is worth while. So when you are lonely, remember it is true. Somebody somewhere is thinking of you. - K. Blackburn”

Kalau dah couple tu, sah-sah la kesunyian tu kurangla kan. Dah ada orang untuk meluahkan perasaan happy, tak puas hati, suka, sayang, penat, perasan comel, dah gemuk, makan megi jek, makan gula-gula strawberry rasa durian, raih perhatian, being the center of attraction, nak kahwin before 25, anak 4 orang, merengek-rengek manja, ada orang pujuk dan banyak lagi which I believe korang lagi banyak pengalaman lagi pakar la dalam bidang-bidang ni..  

KEBAHAGIAAN

Rasa happy bila couple, bila spend time dengan si dia, bila thinking of him/her, bila terlonjak gembira tengok nama dia yang call, bila appreciate apa yang dia bagi, bila berangan nak kahwin is totally DIFFERENT ngan rasa happy bila korang spend time with your friends and family. Rasa happy yang susah nak describe. Rasa bahagia yang sangat bahagia. Rasa suka yang korang tak dapat rasa kalau korang single.. Ala.. kina tau korang-korang sume ni lagi banyak pengalaman,lagi mengetahui and lagi pakar kan

To me, bila single korang happy tapi tak sehappy kalau korang couple sampai senyum sengsorang pikir apa ntah, tapi kalau korang sedih, korang tak akan sesedih orang couple menangis-nangis sampai bengkak mata.... ne, minna? (kan semua kan…?) I was once told  “cintailah orang yang kamu cintai itu dengan sederhana sahaja, kerana takut satu hari nanti kamu akan membencinya.. dan janganlah kamu terlalu membenci orang yang kamu benci, kerana takut suatu hari nanti orang itu yang kamu sayang..”

Sebagai penutup, saya sampaikan sari berita utama eh quote yang sentap kepada diriku jua..

 “Kita sering menangis kerana kecewa dengan cinta insan yang disayang, tapi pernahkah kita menangis kerana merasa sepi dari cinta Allah yang lebih agung dari segala cinta di dunia ini?”

October 21, 2009

First Time Kena Bedah

Korang pernah kena bedah tak?

21 Oktober 2009 pada jam 3.15 petang di bilik surgeri 1 seramai 9 orang telah menjadi saksi pembedahan pertama kina. Bunyik cam gampang jek kan? Pembedahan apa? Minor Oral Surgery (MOS) untuk buang gigi bongsu...

Kenapa nak buang?

Sebab, gigi ni tumbuh ke arah pipi sikit.. (buccally erupted). So, kina selalu tergigit bahagian dalam pipi especially waktu makan. Lagi satu sebab gigi ni tumbuh senget sikit yang menyebabkan ianya tak dapat tumbuh sepenuhnya and makanan selalu tersekat kat situ ditambah dengan kemalasan kina untuk memberus gigi (nama jek budak dental. huhu...sori Dr Nurul..) lalu meningkatkan peluang untuk caries terbentuk maka langkah terbaik adalah untuk mencabutnya...(huu... skema giler ayat!)

Berapa lama ye? Sakit tak?

Takdela lama sangat, dalam setengah jam jek.. Time kene bedah tu, takde la rasa apa2. Yela.. dah kene inject ngan LA (local anaesthetic) bukan GA ye (General anaesthetic) so takdela pengsan tido time kene bedah tu cuma kebas kat bahagian yg nak dipotong. Basically tak rasa apa2 kecuali time Dr Safar nak keluarkan bahagian akar and akar gigi kina ni ngada-ngada nak ada curve-curve la pulak yang menyukarkan Dr Safar untuk keluarkannya dan memaksa beliau menekan-nekan mandible ku (rahang bawah) sehingga menyebabkan badanku terangkat-angkat menahan kesakitan yang okla boleh tahan lagi sampai beliau pun berpeluh-peluh takde orang nak lap nasib tak sampai menitik ke mukaku apa benda kumerepek ni sudah-sudah basically tak sakit la...

Itu time operation. After operation, makan sup ngan nasi.. Ala-ala cam bubur la.. senang sikit nak makan takyah kunyah.. Time ni LA stil ada.. tak hilang lg.. So, makan bahagian kiri jekla..(yang cabut tu kanan) sebab lidah kat bahagian kanan dah kebas kan.. Memang tak boleh nak rasa apa-apa la..Silap-silap gigit lidah, bukan kunyah makanan. Makan pun cam budak baru belajar makan .. meleleh keluar sampai kadang-kadang tak perasan pun.. huhu.  Skali lepas LA tu habis, even dah makan painkiller rasa berdenyut-denyut tak mau hilang golek-golek guling-guling atas katil sampai sejam baru la terlelap mata..

Lepas bangun, barulah ok skit... walaupun still cakap pelat-pelat telan air liur pun terasa, sakit berdenyut-denyut tu kurang la.. tu yang sampai boleh update blog tu!

And o yeah. MOS kalau buat kat private boleh kene charge antara RM500-RM1000. Kina buat kat sini? Free! hehe

AMARAN : GAMBAR-GAMBAR DI BAWAH MENGANDUNGI UNSUR-UNSUR GELI NAK TERMUNTAH YANG TIDAK KETERLALUAN. JIKALAU ANDA SEDANG MAKAN SILA BERHENTI ATAU TINGGALKAN PAGE INI. SEBARANG KEGELIAN ADALAH TANGGUNGJAWAB MASING-MASING. 


BEFORE SURGERY



Kat sekeliling gigi tu gusi dah merah dah sebab bengkak and kalau korang boleh nampak ada cam lebihan kat  tepi gigi tu sebab selalu gigit pipi...


DURING SURGERY


Sempat lagi amek gambar masa ngah surgery.. thanx to penonton yang ramai Yana, Ai Ling (the photographer) Chai Jing (before me, dia ni yang kene bedah dulu), Erica, Chia Shin and Yet Wan..




nak keluarkan gigi tu...



akhirnye...



Dr Safar yang sangat serius!

AFTER SURGERY


dalam kenangan....



dah jahit dah..  :)


p/s: dapat MC 2 hari tu... XD


"A smile is an inexpensive way to change your looks"

October 14, 2009

Kelebihan dalam Kelemahan, Kelemahan dalam Kelebihan #1

Kelebihan dalam Kelemahan, Kelemahan dalam Kelebihan atau short formnya KDK. Setiap orang ada kelebihan dan kelemahan masing-masing. Tapi, kalau kita pandang kelebihan kita dari sudut negatif, ianya boleh jadi satu kelemahan. Camtu jugak la kalau kita pandang kelemahan kita dari sudut yang positif, ianya boleh jadi satu kelebihan. Pebenda la yang kina merepek ni... Baca jekla.. huhu

1. Rupa x matured a.k.a comel sangat...haha

KELEBIHAN

Nampak sentiasa muda~~~ hehe. Kira nanti kalau dah tua pun orang still ingat muda lagi.. Like my mom always tell me

"Akak, akak nak dengar satu cerita tak?"
"Hmm.. ceritalah.. " (walaupun dah tau, sebab setiap kali pun macam ni.. huhu)
"Tadi kawan agi (my bro) datang kan.. dier cakap camni..." (datang beraya time ni)

"Tu sape tu?" (sambil tunjuk kat mak kina)
"Mak aku la.."
"Lah.. aku ingat kakak kau.."

Mesti satu hari nanti, anak-anak kina pun 'terpaksa' berhadapan dengan situasi camni kan? hahaha

KELEMAHAN

Situasi 1
"Orphan. Pukul 4 pm. 3 orang. Student." (sambil keluarkan duit and student card)
"Ni semua cukup 18 ke..?"

Lorh... dah terang-terang bagi student card tu, bukan matrix punya pun, uni punya, pun tak caya gak?

Situasi 2
"Ko pandai masak kina?"
"Bolehlah.. sedap jugakla.. (my bro yang cakap..hehe)"
"Kalau ko masuk dapur ko masak la? Biar betul ko reti masak..."
"Eh, betul la. Apsal tak caya pulak?"
"Ntahla. Aku rasa ko macam tak ada rupa orang yang pandai masak. Kalau pandai masak kan cam matured.. ko cam kanak-kanak jek yang ngendap-ngendap, intai-intai nak tak nak tolong kalau masuk dapur. haha"
"........"

Buat benda yang  macam 'matured' skit, mesti orang tak caya.. huu.. tak ke parah? huhu

2. Makan cepat

 KELEBIHAN

Dalam keadaan genting, sangat berguna. Ada 10 minit jek pun, sempat makan sampai kenyang.. Pastu, bolehlah sambung kerja ngan semangat!

KELEMAHAN

Biasanya terpaksa tunggu orang lain habis makan... Kalau malas tunggu, 'terpaksalah' makan lagi yang sekaligus menyebabkan kegemukan diriku!! dan juga membawa kepada KDK #3!!

3.  Makan banyak

KELEBIHAN

Kalau makan bufet, menangis orang kedai.. "Rugi aku hari ni.." hehe. Orang nak belanja makan pun fikir 2,3 kali. Tapi, kalau dia betul-betul ikhlas, "Aku seronok la tengok ko makan. Habis. Puas hati aku."

KELEMAHAN

Dah makan banyak tu, bayar pun lebih la kan. Orang lain kene RM3.50, kina kene mungkin RM3.80 ke.. RM4 ke.. huhu
And of course la habit ni menyebabkan kegemukan diriku!! uwaaa!!!

p/s- kina makan sekali banyak, tapi jarang sangat makan in between meals.. kira seimbang gakla kan...(nak bagitau gak tuh) hehe..So, kalau ada biskut-biskut, keropok-keropok kat bilik ni selalunya tak luak pun la kecuali kalau makcik bernama rai tidur di bilikku~~~ ;P

"Don't let the darkness of the past covers the brightness of the future"

October 10, 2009

Life as a Dental Student #1

"Ala... Dr gigi buat apa jek.. cabut gigi, tampal gigi, buat gigi palsu, pasang braces. Itu jekla. Pastu bayar mahal giler.. Sekali cuci gigi sampai RM80...Ish3... " This is exactly what I was thinking before I took dentistry.

So, why dentistry?
I love biology. I also love research and I want to create something new and big. I want to win the noble prize (berangan jauh giler!)  for inventing a medicine that can cure death-cause diseases (AIDS, heart attack, etc)

So, supposedly, i need to take biomedical science and work in the research department. However, i came to know that there's very limited job opportunity in Malaysia. So, my parents asked me to choose a secured job opportunity course. Left me with medicine, dentistry, veterinary and pharmacy. ( i know there're lots more but  these are the ones that are most popular right?). Don't want a hectic life job, medicine out! Don't really like to play with animal, veterinary out! Hate chemistry, pharmacy, out! That left me with dentistry.

My views toward dentistry totally changed. They don't just tampal gigi and cabut gigi, they do more than that! But, the dental students do more than what most dentists do! maybe~ Here i present... Life as a dental student~

1 ) Dental student = cleaner @ janitor 
















Disinfecting the unit used
Sampai terbongkok-bongkok tu!


















Cleaning up the instruments used
Pastu kene sterile pulak... basuh.. jangan x basuh...


2 ) Dental Student = Abang Burger


















Cleaning up the plaster room
Burger special satu bang! eh, makcik! ;P


3 ) Dental Student = Chef



















Mixing the dental stone
"gaulkan sehingga sebati.. jangan banyak sangat air,
nanti biskut ni senang pecah pulak"


"explanation before treatment is a treatment planning, explanation after treatment is an excuse"