October 29, 2009

Single vs Couple

Kat FB..

“ D***** A**** is now in a relationship with Akad Gates”
“***** is now single”
“***** is now single”

YM plak..

“BUZZ”
“lalink2!”
“guess wat?!!!!!!”
“wat?!!!!!!!!!”
“wat?!!!!!!!”
“dun do dis to me..  haiyaku!!! (cepat)”
“hahahahhahahaha”
“sy suda ada bf la syg..XD”
“hehehhehe.. finally!”
“full story NOW!!”

And yang paling terbaru secara live~

“Kina… aku rasa nak kahwin la…” sambil membuat muka yang konon-konon shy-shy miow! Hahaha (cuba korang teka siapa ni…;P)

Lately ni, ramai pulak kengkawan kina yang baru couplela.. nak kahwinla.. tapi ramai jugak yang baru break.. lalu memberi idea for this entry.. So mari kita ramai-ramai renungkan (renungkan?!!) apa kebaikan dan keburukan korang menjadi single ataupun kalau korang couple.. Btw, I’m single! (wahla.. promote diri sendiri nampak!)

Nota penaja: Ini hanya pendapat kina jek.. Entry ni tak ditujukan kepada siapa-siapa and tiada kene mengena dengan yang hidup ataupun telah meninggal dunia. Sebarang persamaan hanyalah kebetulan semata-mata. Kalau ada yang terasa hati, kina minta maaf awal-awal ye.. Lagi bagus kalau korang melontarkan (lontar tu.. perghh!) pendapat korang di ruangan komen ye..

DOSA

Seperti yang kita semua sedia maklum, couple itu haram kan.. tapi memang sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat susah nak dielakkan lebih-lebih lagi ngan persekitaran kita yang memang majority masyarakat terima budaya couple ni.. Ditambah lagi ngan hormone-hormon menggatal yang tengah banyak merembes keluar dari hypothalamus, anterior pituitary and banyak lagi time umur-umur muda belia remaja ni.. couple boleh dikatakan satu perkara yang sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat susah nak dielakkan… kina pun bukanlah baik sangat.. kina admit, kina sendiri pun mungkin akan couple jugak.. satu hari nanti.. maybe…

Serius kalau korang couple, gerenti dijamin seratus peratus korang akan wat dosa.. korang alim mana pun, kalau dah ada perasaan suka and sayang tu, mesti ada rasa nak pegang peluk cium korang nye partner kan? (cewah.. cakap macam banyak pengalaman! ;P) eleh.. malu-malu la pulak.. betul kan? Kan?Kan? Katalah korang dapat tahan nafsu dari membuat  perkara-perkara di atas, korang dapat ke tahan diri dari rasa rindu? Rasa rindu pun dah dikira zina hati tau! So, basically kalau korang couple, memang tak dapat dielakkan dari membuat dosa.. So, kalau single insyaAllah kurang sikit la dosanya dari segi ni.. Dari segi lain? Hmm.. sendiri-sendiri muhasabah diri la ye.. Kalau dah sayang sangat.. jangan couple lama-lama.. kahwin jek terus!

FULUS

Kalau dah single tu.. takde la kita nak spend money gi kuar dating ke.. especially kalau lelaki nak tunjuk macho mesti diorang yang nak bayar.. sampaikan kina pernah terbaca 

"Terasa kaya bila awek takde"

Wooo.. As a girl, sentap! Bunyik cam sume perempuan kaki kikis la pulak.. Habis korang ingat perempuan tak berkorban ke wang ringgit? Contoh paling mudah : TOPUP KREDIT. Kina nak guna RM30 pun belum tentu tau sebulan. (tu bukan jimat.... kedeng taik idung masin namanya.. ni mesti nak call parents pun main miskol2 kan? ;P ) Kalau korang couple lebih-lebih lagi jenis hari-hari kene dengar suara kalau tak jiwa tak tenang rasa kekosongan feel very incomplete ni, confirm-confirm RM10 tu tahan paling lama 3 hari jek takpun satu jam!

So, yang single ni sah-sah lagi kaya dari yang couple ye tak? Bolehla shopping lebih sikit, melantak banyak sikit, melancong jauh sikit.. (Tapi apsal kina rasa kina sama jek ngan budak-budak lain? Tak sampai habis sem, mesti dah terkapai-kapai JPA dah tinggal life-life fish.… ;P)

However, bagi yang couple, mesti korang rasa every bit of money spent to your loved ones was worth it. Sayanglah katakan…

FREEDOM!!!

Kalau korang single, nak kuar gi mana-mana, takyah report.. Takde orang nak halang korang kuar ngan sesape pun.. Lelaki, perempuan, balik pukul berapa, pergi mana, buat apa, dengan siapa, berapa ramai sampai boleh lengkap buat soalan kertas BM… Siapakah? Di manakah? Apakah? Berapakah? Perlukah? Haruskah? (Boleh mohon kerja jadi cikgu BM nih!)

MASA

Bila korang single, of course la korang akan lebih masa untuk diri sendiri.. lebih masa belajar sebab takde gayut-gayut.. chatting-chatting.. ym-ym.. webcam-webcam.. lebih masa untuk kengkawan.. sebab korang nak kuar lepak ngan sape jek lagi kalau dah xde partner tu? Kengkawan jekla kan? Keluar sorang-sorang kadang-kadang okla.. kalau setiap kali sadis la pulak kan?

Kalau korang couple, confirm-confirm korang banyak spend masa korang for your partner tak kira la gi dating ke, sms ke, menangis ke, buat entry blog ke, termenung berangan sambil muka merah-merah terfikir nak kahwin ke.. Tapi..  mesti bagi korang masa yang korang spend ni tidak membuang masa as korang rasa bahagia bila spend time with your special ones…

TEMPAT BERGOSIP, BERCERITA, MENGADU, BERMANJA, MENGADA-NGADA

Single is lonely. A little bit lonely. That’s something that is sooo true. Yup. Memang korang ada kawan, tapi takkanla every little things pun korang citer kat kawan korang kan..? Naik menyampah meluat nak termuntah la plak kawan korang kalau sume benda korang nak citer kat dier..  Here’s a quote to make u (as well as me) feel a little bit happier…

Somewhere there's someone who dreams of your smile, and finds in your presence that life is worth while. So when you are lonely, remember it is true. Somebody somewhere is thinking of you. - K. Blackburn”

Kalau dah couple tu, sah-sah la kesunyian tu kurangla kan. Dah ada orang untuk meluahkan perasaan happy, tak puas hati, suka, sayang, penat, perasan comel, dah gemuk, makan megi jek, makan gula-gula strawberry rasa durian, raih perhatian, being the center of attraction, nak kahwin before 25, anak 4 orang, merengek-rengek manja, ada orang pujuk dan banyak lagi which I believe korang lagi banyak pengalaman lagi pakar la dalam bidang-bidang ni..  

KEBAHAGIAAN

Rasa happy bila couple, bila spend time dengan si dia, bila thinking of him/her, bila terlonjak gembira tengok nama dia yang call, bila appreciate apa yang dia bagi, bila berangan nak kahwin is totally DIFFERENT ngan rasa happy bila korang spend time with your friends and family. Rasa happy yang susah nak describe. Rasa bahagia yang sangat bahagia. Rasa suka yang korang tak dapat rasa kalau korang single.. Ala.. kina tau korang-korang sume ni lagi banyak pengalaman,lagi mengetahui and lagi pakar kan

To me, bila single korang happy tapi tak sehappy kalau korang couple sampai senyum sengsorang pikir apa ntah, tapi kalau korang sedih, korang tak akan sesedih orang couple menangis-nangis sampai bengkak mata.... ne, minna? (kan semua kan…?) I was once told  “cintailah orang yang kamu cintai itu dengan sederhana sahaja, kerana takut satu hari nanti kamu akan membencinya.. dan janganlah kamu terlalu membenci orang yang kamu benci, kerana takut suatu hari nanti orang itu yang kamu sayang..”

Sebagai penutup, saya sampaikan sari berita utama eh quote yang sentap kepada diriku jua..

 “Kita sering menangis kerana kecewa dengan cinta insan yang disayang, tapi pernahkah kita menangis kerana merasa sepi dari cinta Allah yang lebih agung dari segala cinta di dunia ini?”

20 comments:

ustazah liyana..huhu said...

kina......awat pnjg sgt..ak nk comment dgn detail pon xlei sbb sume nk kne komen..neway,stuju2 kapel bwk kpd dosa(byk dh dosa trkumpul ne,hehehe..)tp kn kina,mmg human sense lar nk seorg teman,klu nk kawen awal plak,mak bpk xbg sbb suh abiz blaja dlu,mak bpk zaman skang brpkiran klu dh kwen xfokus blaja..tp kn rmai jerk student yg dh kwen jd top student cmpare ngan unmarried student..so nk xnk,kapel la slh 1 cranyer tuk mndptkn soulmate lar ktakn..klu xkapel plak nnt rse cm tensen jer sbb xde org kte nk luahkn prasaan kte,bak kta ko td,wlpon kte ad rmai kwn even kwn bek xsume mslah kte bgtau dyorg kn3??2 yg mybbkn kte tensen 2 smpai ad yg mrungut,"i rse nk kawen lar"(aiii..mcm penah dgr jer ayat 2,hahahaah)..neway brkapel ne pon ak rse ad kabaikn dy lar..dy bg kte mse mngenal ati budi sseorg 2,so dptla kte mnilai baik bruk ssorg 2 sblum kte kwen..klu xkapel,tgk2 ble kawen,prgai brok plak,lg2 klu prgai cm pnjnyah wanita..xker naye??so pk2 kn la ek..slmt beramal...

e-liex said...

ustazah liyana? hahahahah

nak wat camne.. terbanyak idea la plak.. hang baca abes x? hehehe

nak menyayangi and disayangi. kita tak pernah nafikan that is the nature of normal human.. kalau tak, abnormal la tu! haha. as i said, ianya sangat10X susah nk dielakkan..

pasal nak mengenali hati budi seseorang tu.. yup, part of it i agree.. but pasal dapat penjenyah wanita tu i'll just bear in mind "perempuan yang baik untuk lelaki yang baik" so kalau nak dapat laki baik kita kene improve ourself first la kan?

suhaili azizi said...

kina..sume yg kina kate tu btol..mnipu laa klo xbuat dosa evrytime dating..even duduk berdua2an tu pn dosa kn?..there's sumthin i wanna share with u..in my case is different a bit..eventho kte dh ade bf..but i do feel lonely sumtimes..yelaa laki jauh kn..but 1 thing i realise is..after my bf fly back to US..kte rase kpale kte lg ringan (bkn sbb nk pengsan ok)..n hati lg tenang..buat pape pn sng je hati..sbb xde bnde nk pk..n duit pn xabes!hehe..tp tu my story laa..i believe dat evryone has their own sweeet luv story..tp kina..kte nk nasehatkn awk ni..later when u dh jmpe ur true luv..evrytime nk kua dating at least let ur parent know laa..bcoz they luv u more than ur bf do..cewaahh mcm baek sgt je kte ni..tp sejahat2 kite pn..at least mak kite taw evrytime kte kua dating..hehe..ok kina~~hopefully u'll find ur true luv soon..luv u!

otak ketat said...

jom kawen ramai-ramai-ramai terus.

gemok somat said...

setelah penat melayan d ym...ade jgk org nk tingglkan komen kat sini ek kina....hahahaha

e-liex said...

bile dier da fly u rase tenang.. hmm.. mayb sbb a bit relief sbb if not korang kuar almost everyday kan (balas dendam sethn xjmpe). so rase lbh bnyk ms... krg terkongkong.. i rase la..

baik!! nnt klo ade g kuar d8, i'll tell my mom. u pn i gtau. hahaha. luv u 2!

liyana kamsah...huhu said...

waaa su,trase i tau..pergh,pedas2(bab prent tau tym kuar dating tuh)..huhuhu..neway,mmg nk gtau mak ak,tp mak ak ne jnis xpham ak ne mcm mne..kkdg rse unfair gak sbb pesal kkak ak sng jer nk kuar dating n bf dy blei jer dtg umah ak slalu,taula dy ank ustaz(sbnrnyer xde kaitan pon ank ustaz ker x,huhu)..tp yg ak bengang tuh npe mak ak xpenah nk bg pluang pon nk knal ati budi org plihan ak..pas2 trus xske..sbb taraf pnddikn dy??2 yg mak ak pndg slame ne..maybe la sbb ank dy dental student,dy pon nk lar cri yg hebat2 gak,spya setaraf..tp xsmstinyer pkwe ak tu xlei smbg blaja..xsilap2 blaja agi tggi dr ak juz rezeki dy kat c2 lmbt ckit..only god knows kn..@least bg la pluang ak nk knalkn,ne x,trus jer wat tggapan bdak 2 xbaik..kat cne ak bkn nk mmbebel psal mak ak..juz nk luahkn prasaan ckit + nk bkak mata korg mslh yg korg hadapi tym kapel (especially mreka yg sdg mncri2 ek)..n nk bg 1 situasi ttg alam percintaan dr perspective ibu bapa(amboi,ayat dh mcm fadhilah kamsah,hehe)..renug2kn,slmt bramal

e-liex said...

otak ketat : jom!!! ada calon? ;P

gemok somat : tau xpe.. huhu

liyana kamsah : hahahhaha. kamsah la. ustazah la.. woo.. da jadik temapt luahan perasaan lak ye.. slow talk to ur mom... mgkn skit2 dier leh trime...

xtau dh nk letak liyana ape..hehe said...

ngah mncbe lar ne..pntg ak nk slow talk jer,mak ak dh fast talk dh..xsmpat ak nk talk pon..even a word..huhuhu

et said...

urm..bgus sggh kina ltk entry ni..

yup..single is better..lonely? xper..ALLAH kn sebaik2 tpt mengadu..x susah pun nk tgg tu..cube je tahan nafsu diri tu..byk cre laen nk tahan ni..just google, xpun tanye la mereka2 yg ley d percayai..

haha..mn la dtg nyer ustazah2 tu? liyana kamsah? adik beradik fadzilah kamsah ke? huuu~~

Anonymous said...

pnjang2...huhuhuhuhu...mmg ape yg awak ckp ni btol....tp x smua org mcm ape yg awak tulis ni.....xsmua org suka wat dosa.....depend pda org 2 la...

FULUS

klu dh couple 2..pndai2 la ejas wang msing...

FREEDOM!!!


mmg la klu single bleh g mne2 pon..tp klu single pon kuar blik tgh2 mlm..wat bnda2 bkn2 ttp dosa jgk kn?????

MASA

tntng masa sy stju...tp klu pasangan 2 pham keadaan msing2 ok kn....

TEMPAT BERGOSIP, BERCERITA, MENGADU, BERMANJA, MENGADA-NGADA

perancangan 2.....hahahahahaha

KEBAHAGIAAN

soka na...tp klu single pon ada yg mngis smpai bngkak mata kn...xsmtinya couple 2 utk mngis jer kn...happy pon ngis jgk btol x????...

sayo na ra...oyasumi..

atie said...

suke entry ney..

*nk nyebok jewk..;p

blur nanny said...

uhuk...uhuk...uhuk....ttba rase ade habuk kat blog ni...haishhh..

btw..xnk komen pape pn..nnt slp komen org len rs sentap..komen lebih2 nnt diri sndirik yg buat.. komen ala2 dr love nnt org ty..ni btol ke "blurnannny" yg berkata2? hahaha..
(sbnrnye mmg xtau nk komen ape pn..haha)

so...sesape da kapel tu ok la..arap2 le kekal smpai kawen..

n sape2 yg rase or buat2 single jgn rndh diri or bajet cm xde sgt org nk kat die n buat2 muka kesian..(sape tuh?)- sumone waitg 4 u..tuhan da ttpkn jodoh msg2..even kapel lame mn pn bajet2 le kawen tp kalo da mmg jdoh ngan org len xle watpe pn kn..same gak ngan yg single..rase rndh diri, bajet x lawa la, xde org nk la..kalo da jodoh ngan org hensem xle lari gak kn..(ngan org hensem pn nk lari gk ke??)..

amirul said...

perghhh...nasiha..entry ni.. errr.. hahaha...
bab dosa tu paling sentap...
x kapel pon byk gak kot dosa.. hahaha...

suhaili azizi said...

yana..owhh rupenye tu mslh u..tp kire u ok laa..u nk cite tp mak u yg xnk dgr..sian u~~sabar la eh~~tggu laa mase yg seswai nk bgtw..mybe skrg xseswai lg kot..so kne la kua snyap2 dlu kn?hehe..pape la yana aslkn pndai jg diri~~

yg bab dosa tu mmg sntap..sbb sape mkn cili trase pdsnye..tp btol laa..xkapel pn byk dosa..tu urusan kite ngn Allah laa..huhu~~..jgn condemn kina psl dosa pahale tu..die jz ingtkn kite semua..hehe..kn kina syg? =)

suhaili azizi said...

tp btol laa ckp u yana..klo dpt org plg pndai di dunie n blaja pn plg tggi di dunie..tp xphm kte nk bwat ape kn??hehe

e-liex said...

wahla~ for the 1st time mencecah 2 digit!(bangga kejap. poyo gle kan?) kalau entry pasal love2 ni, laju jek korang ek? hahhaa

ET
thanx. ntah sape ntah ustazah liyana, liyana kamsah..

ANON
penyokong tegar couple nih! ;P

ATIE
makaceh2~ btw, nape set private...

BLURNANNY
opss! tersedak ye kak? mengapa ye? haha. sape yang berada dalam kepala hang tym tulis "same gak ngan yg single..rase rndh diri, bajet x lawa la, xde org nk la.."?

AMIRUL
yup. x couple pun bnyk gak dosa. at least dari segi ni kurang sket la kan... btw, mn menghilangnye blog ko?

SUHAILI AZIZI
saaayang su~ :)

si comel said...

weh~sape yg in a relationship wif akad gates tu??huuu!anyway, panjang sgt..maleh nak baca sampai habis..tapi pada org, kalau da bercinta tu, pandai2 la jaga batas2 nye..takpyh la peluk2 cium bagai..pandai2 jaga diri la yerk adik2!~ (aiiceehhh!!)

e-liex said...

si comel : eleh.. wat2 xtau plak dier...

ustazah liyana.. said...

aiii,c comel..sy tau awak sgtla xcmel sbnrnyer kn..tp awk brpura2 cmel kn??hahahaha..neway,c comel nk join d group ustzah liyana ker??blei tkar nme ustazah D,huhuhu...