December 20, 2009

Second Child Syndrome & Tanah, Air, Api, Angin

Korang pernah terfikir tak giliran korang dalam adik beradik pun ada influence dalam membentuk sikap korang?

"Anak ke- berapa?"
"Anak bongsu.."
"Owh.. patutlah manja.." (sekadar dalam hati  jekla)

Pernah dengar tak Second child syndrome aka middle child syndrome di mana hanya anak tengah jek yang mengalaminya.. special giler. First child ngan last child syndrome tak penah dengar pulak kan? Yang anak kedua tapi bongsu tak kira ar... Yang anak tengah tu, ada pernah terasa tak?




Punca Second Child Syndrome

Anak pertama of course la parents akan sangat excited. Semuanya direkod. First time jalan, first time cakap, first time naik tangga, first time shi-shi, first time uk-uk sumer direkod. Bila anak yang kedua lahir, parents dah tak se-excited yang first, tak se-menggelabah yang first, tak se-you-are-always-in-my-eyes...

Ciri-ciri Second Child Syndrome

Anak tengah akan tend to buat something extra untuk raih perhatian parents. Something extra here boleh jadi benda baik tak pun benda kurang baik. Kalau baik, second child ni akan try his/her best dalam pelajaran ke... sukan ke.. Kalau nakal pulak, diorang akan buat hal kat sekolah. Kena marah is better daripada di-ignore

Kepada semua anak tengah, cuba korang belek-belek album gambar family korang. Mesti paling banyak muka anak sulung ngan bongsu kan? Nak kata korang ni pemalu, tak gak. Nak kata anak first ngan last tu camwhore, tak jugak. (or maybe yes.. hehe). Anak tengah also tend to be a loner. Terasing.. sensorang.. cam sedih la pulak ek. Tapi ianya juga menyebabkan anak tengah ni berdikari. Positive value yang penting tu! Diorang akan tend  to buat kerja tanpa cuba menyusahkan orang lain especially parents. Betul tak anak-anak tengah semua....?

Tapi.. pe-pe pun.. semuanya bergantung pada both parents and children. Parents janganlah lebihkan anak first ngan last jek and chlidren pun janganlah manja sangat semua pun mintak kat parents. (woo.. cakap cam expert giler jek) Yang anak tengah pulak janganlah kecik hati pulak ngan parents... Bukannya diorang nak pilih kasih... it just happens.. korang pun ada yang lagi sayang mak atau ayah korang kan? kan? kan?

Kina second child yang takdelah mengalami second child syndrome sangat.. agaknyelah.. Mungkin sebab kina  lahir tak cukup bulan kot dulu. 1.94 kg jek tau! Kulit merah cam senang jek nak terkoyak sebab lemak-lemak badan tak sempat fully developed. (Sekarang? haih.. terlebih lemak sudah...) So, kina kira di-handle with care la time baby2 dulu...

Cakap pasal giliran adik-beradik ni.. tetiba teringat konon-konon ciri-ciri giliran adik beradik yang dikaitkan ngan alam...

Tanah - Anak sulung, kelima, kesembilan dan seterusnya
Air - Anak kedua, keenam, kesepuluh dan seterusnya
Api - Anak ketiga, ketujuh, dah dapat tangkap kan... dan seterusnya
Angin - Anak keempat dan seterusnya

Ciri-cirinya pulak

Tanah - Rendah diri, tak cerewet, tenang, bijak kawal emosi kira ala-ala "everything is under control" gitu..

Air - Sentimental, senang menangis, sensitif la senang cakap, ambil berat, romantik, sape jadik bf/gf bahagia ar~ wuuuhuuu! ;P

Api - bertanggungjawab, cekap, pendengar yang baik

Angin - Peramah, sumer orang suka kawan, tapi tak tetap pendirian and senang berubah

Ntah betul ntah tak...? Yang pasti, bila korang dah semakin besar aka semakin matured aka semakin tua -_-' ; orang dan keadaan sekeliling akan influence sikap kita...

"Your past is what makes you today, and your today is what makes you in the future" 

11 comments:

blur_nanny said...

yuhuuu..ak anak 2nd!!! yg kurang perhatian tu maybe la..tp tu sume tyme kecik..tyme besar ak main attention to my father...anak dara sorg la katakn...cantik dan baik pulak tu...agree??? hahahahaha

e-liex said...

AGREE!!! biasanya kurang perhatian tu tym kecik2 jekla.. da besar tapi kecomelan tetap maintain ni tak rasa pun~ ;)
p/s- xmalu ngaku anak dara sorang abes kembar tu ko campak mana? sian diorang.. hahha

otak ketat said...

woww. aku angin. amcm? ada rasa sejuk?

blur_nanny said...

hahaha..adek kembar ak tu separa dara..x btol2 dara ag kot...haha..kire nye ko stuju la ak cantik??? hahaha

e-liex said...

otak ketat : brrrr...(secara tiba2) *pusing belakang* fuhh... nasib xde pe2.. haha

e-liex said...

blur nanny : separa dara? haha. alamak! ter-miss la plak perkataan cantik tu.. kang klo ak x agree kang ade orang marah satu, ada ko letak gam uhu kat tmpt duduk ak sok... haha

et said...

kite air..yeah..bahgie kalu jadik pakwe ku..ape lg, sile la masuk line..haha..gurau~

e-liex said...

et: gurau ada makna tu... ahahah

Anonymous said...

kite pun anak tgh..but luckily sorang pmpn je la kan...comel plk tu...ahakksss...sory2.. tp jd anak tgh mmg sgt bdikari..ingt lg mase tadika 5 taun dah basuh kasut skola sdri.... pastu nk minum susu dlm botol pon kene wat sdri...hahahaha...neway, luv my parents!!! <3 =)))_wanie_

Anonymous said...

..kinah..sy x tahu la mcm mane ngan 2nd child dlm family lain..tp in my family semua siblings including me dpt perhatian sama jek..xde lbh xde krg pun..gmbr2 pun..gmbr semua org penuh dpt album...xde pun yg dpt perhatian lbh or krg..hehe..adik sy tu cool je..x pernah pun ada second child syndrome..it doesnt goes to everyone..depends on hw parents brought them up..kan? kan?

e-liex said...

anon 1 a.k.a wanie :

minum susu dalam botol wat sendiri? ahahahahhaha

anon 2 :

yup. it depends on how parents brought them up. and biasanya hanya terasa second child syndrome ni time kecik-kecik dulu jek.. dah besar dah tak rasa sangat pun... :)