December 24, 2010

Meet Up Blogger - Dari Dunia Maya ke Dunia Realiti

Sekali lagi bagi mengekalkan reputasi sebagai blog yang sentiasa tak up to date, kina nak citer tentang meet up blogger yang buat julung2 kalinya kina join... Yang diadakan kat Times Square dan dah dekat 2 minggu berlalu.. huhu

Tapi, meh kina nak citer pasal apa kina lambaaaaat sangat update. Arggghh alasan semata-mata!

Reason yang pertama.. errrr... walaupun cuti hanya seminggu, kina kerja~~~~~ As a teacher~~~~~~ :)

Mana sorang lagi menghilang nih?

Reason yang kedua.. kina tak berapa sihat la seminggu dua ni.. lantas mematikan terus mood untuk berblogging...

Dear manufacturer dadah ubat,
boleh tak lain kali jangan letak pewarna hijau... it's creepy!

Dan reason yang ketiga......tadaaaa!!! Memang tak membolehkan kina on lappy langsung!

Tikus manaaaaa lah gigit nih!


Ok2. Kembali ke Meet Up Blogger. Pandangan kina pasal meet up tuh? 

"It was $^@*&!!, I hate it, menyesaaaalll kina pegi, BORING giler, berlagak giler blogger2 nih"

That's something that i would NOT think of.

Bermula kul 1 petang, kina sampai sorang diri tanpa kenal sape2 pun memang buat muka tebal gila main jump in jek... Dahla tak aktif mana blogging, blogwalk pun jarang sekali, kenal blogger pun tak, diorang nak kenal kina lagilah tak kan... Kengkawan sume pun dah balik umah ngah cuti sem.. Memula kina nak ajak akubukanpuitis sebab dia tinggal kat kl jek, sekali, alahai, dier ada kenduri kat tangkak lak... Memang sensoranglah kina datang... Tak kira! Nak try gak! Nak merasa gak! Pergghh.. memang berdebar2 cam nak jumpa bakal suami gitu. Sampai2 kat tempat boling, orang pertama yang kina nampak adalah joe... Fuuhhhhh.. rasa lega gile. Yey! Ada yang kina kenal~ Pastu bersama tongkat saktinya, azrul hisham pun sampai... Yey, sorang lagi yang ku kenal~~~ Degupan jantung 100 kali seminit terus berkurang ke tahap normal...

Seperti biasalah bukan janji Jepun, ramai mula datang around 2 pm... Solat dulu kan.. Sementara menunggu blogger2 yang lain datang, kina berkenal2 dululah ngan yang datang awal termasuklah awek2 cun; anyss, cik epal, dila, arina dan rose. Mamat2 blogger (oh betapa biasnya awek cun, mamat blogger. haha) selain organizer joe, munsyi, farid, zack, izulman dan azrul hanya dipandang muka. Segan seh nak tegur!

Awek2 cun

Agak2 cukup orang, boling pun bermula... Kitorang dibahagikan kepada dua group. 3 lelaki 3 perempuanlah dalam satu group tu... cewah, cam kena jek orang yang datang kan. Sebagai organizer, joe mempergunakan  kuasa vetonya meletakkan zack yang merupakan juara boling blogger gathering yang lepas untuk sekumpulan ngan dier.(ni bukan kina yang cakap, dier tulis sendiri kat blog). ohh, gila keji. haha. Bajet menanglah tuh. So, joe, zack, azrul, cik epal, anyss ngan jaja (cousin anyss) satu group. Kumpulan lagi satu lak yang ternyata lagi kacak bergaya cun sentiasa (wah, rhymes! wah, bias!) terdiri daripada farid, munsyi, izulman, kina, arina ngan rose. 

Dalam banyak2 blogger yang main, kina paling perghhh respek giler kat azrul. Datang ngan tongkat sakti, jalan pun tau kaki sakit lagi, tapi skill pergghhh terdiam kami, heyyyyy rhymes lagi!

Tapi, group kacak bergaya cun sentiasa (KGCS) tak patah semangat... Berkat kerjasama semua, cewaaahhh, dari awal lagi group ni sentiasa lead... Tetibe dah round ke-9, joe dapat kuasa mana ntah, strike 4 kali berturut2! Peluh sejuk mula memercik di kalangan ahli kumpulan KGCS... Tapi, KGCS tetap mampu mengekalkan kejuarannya...

Kumpulan 1 (aik, nama '1' jek?)

Kumpulan Kacak Bergaya Cun Sentiasa~
113 is my personal highest record for bowling. Till now.
Wah, tetibe terer pulak kan? ;)

Lepas dah abes men boling, it's makan time~ Perut memang dah nyanyi lagu metal dah. Tak lunchlah katakan... Time ngah main boling ngan time makan, tetibe makin ramai blogger lain muncul... Total adalah 20 lebih kot.. Time makan ni, apa lagi? Mestilah berkenalan ngan orang depan belakang kiri kanan pulak kan.. So, time ni lah kina kenal ngan faiz, tia ngan muje..

Lepas makan barulah ice breaking... Yang kina perasan, dak2 UIA dominate the session! haha. Tapi kan, dalam ramai2 blogger, kina paling tak expect dengar suara cik eny.. Kina memang dah lama follow sickchild72 sebab best jek baca luahan eny ni.. Kalau dier marah tuh, terasa! haha. Then, bila dengar suara, alahai comel sangat suara tuan empunya.. 360 degree terbalik bila kina baca sickchild! It's a compliment tau... :) 


Lepas icebreaking of course la sesi camwhoring~~ Patutnya pastu, dengar citer diorang nak gi karok tapi kina ada hal nak balik cepat pulak.. My brother's birthday yo! Kitorang buat bbq kat belakang umah~ Adik kina pun dah berapa kali dah mesej and call, terpaksalah kina menjadi orang pertama berlari balik.....

Nice meeting you guys!

Kesimpulan first gathering : It was fun, great thing that i joined, blogger2 pun ramah jek, and i'll definitely join again kalau ada kesempatan... Korang suka buat gathering time kina nak exam kan... -_-"

p/s- senarai penuh yang pergi kat sini~

p/s-gathering yang kat tasik titiwangsa ni, sape yang akan pergi~~~~ ?

pp/s-blogwalking bermula esok!

ppp/s-will join NEWS' fan gathering this saturday~ Tak kenal sape NEWS?

Yamapi, KYAAAA~~~



December 12, 2010

Less than 3! Kurang Dari 3!


<3
ku mampir padamu
ingin mencari bahagia
ingin buatmu suka

<3
awalnya kita gembira
makin rapat bersama
namun ada batasannya

<3
mereka cemburu buta
dengan kisah kita

<3
terus memburu
hilang arahku
manakan dua
tiga pun jua
empat dan lima
sementara sahaja

<3
nah! begitu mudah hati berubah
tatkala berjumpa
berpaling tadah
tinggalkan saja

<3
semua hurungi
mana kupergi
larikan diri
namun; hampa

<3
dan tatkala gelora membara
sekelip mata
terhenti semua

Pebendalah ko merepek ni kina.. owh, it's about a game, called <3. Philosopy of love in a game! Boleh klik sini untuk main~


Meh tengok sape yang dapat kalahkan kina~ Print screen your score. Takyah wat entry apa. Yang takde blog pun boleh join. Then, email me. wateva_hana[at]yahoo[dot]com Masa sampai ahad depan. Score paling tinggi kina bagi hadiah topup rm10. Untuk yang pakai postpaid... erk! korang dah kaya tak payahla e~ ;)

p/s - 'less than 3..' 'less than 3...' akibat terpengaruh ngan si ryan higa lah ni! Apa? Tak kenal? Check out his vids~
pp/s - weeeeeehuuuuuu!!! exam dah habis~~~~ 'less than 3'~~~~~~

Penat dah muntah ngan korang.
Duk diam2 kat kolej ok!

p/s- had a good time masa gathering ni~ err, updatenya esokla.. KOT!

November 30, 2010

Persediaan Menghadapi Peperiksaan - Edisi Kaki Study Last Minute

Sape kat sini suka study last minute~~~~?

Sebagai pemalas tersohor balik kelas terus terbongkang malam pulak berfoya-foya membaca blog takpun menonton drama cetak rompak download free, study last minute merupakan fenomena biasa yang dialami oleh kina. Walaupun setiap sem tu akan cakap "Aish... menyesal tak study awal-awal" tak pun "Kalaulah ada sehari jek lagi..." dan yang sewaktu dengannya, mesti next sem tu buat perangai yang sama dan ayat yang sama pun akan berulang lagi... Bilalah nak insaf kina oooi...

Maka, sebagai pakar yang dah berkecimpung lama dalam bidang study last minute ni, meh kina senaraikan persediaan2 dari sudut makanan dan minuman yang perlu dilakukan... Nak study last minute pun perlukan persediaan tau!

MAKAN MINUM #1 - Sumber dopamine

Korang tau tak apa itu dopamine? Bagi yang tak tau, basically dopamine ni cam stress releaser la... Satu bahan yang pabila dirembeskan dalam otak kita, dia bagi satu perasaan bahagia.... a pleasant feeling.. Bagi menghadapi nota mau tak muntah setebal sekurang-kurangnya 1 inci satu hari, dopamine sangat diperlukan bagi meneruskan motivasi mata dan otak untuk terus menghadap nota. So, macam mana nak menggalakkan pengeluaran dopamine ni? Salah satu cara adalah melalui makanan. Sebagai seorang chocoholic, coklat merupakan sumber dopamine yang paling utama, mudah dan paling best sedap hingga menjilat jari~

Sumber dopamine.. kalori ape sume tolak tepi!

Cakap pasal coklat ni, kina teringat plak satu rancangan kat discovery rasanya, ada kajian menunjukkan dopamine yang dirembeskan sewaktu makan coklat ni lagi banyak dari sewaktu korang bercium. So, kepada pasangan2 yang belum halal menggatal, kalau tetibe partner korang nak menggatal, sumbat jek mulut diorang ngan coklat wokeh. Dah lebih dari cukup dah dopamine yang diperlukan. Boleh juga diaplikasikan kalau korang putus cinta! Sesungguhnya coklat merupakan stress releaser yang sangat baik. Tapi bukan makanan pilihan bagi mereka yang ngah on diet dan gigi berlubanglah ye~

MAKAN MINUM #2 - Sumber kafein

Seperti biasalah. Dah nama pun study last minute, kalau tak stay up tak sahlah kan.. Bagi membantu stay up tanpa tersengguk-sengguk cam burung belatuk, kafein sangat diperlukan. So, makanan apa pulak yang banyak kafein ni? Tak lain tak bukan, kopi.

Camne kopi ni bertindak? Basically kafein ni menyebabkan pengaliran darah bertambah dan meningkatkan alertness. So, kuranglah mengantuk... Lagi satu, kafein ni gak menyebabkan kita nak terkuciiiiil jek. Bila dah pergi tandas tu ape lagi? Segar bugar lah sikit kan..

Oleh sebab kina tak suka kepahitan kopi ori,
kopi susu pun oklah gak kan...

MAKAN MINUM # 3 - Minuman penyegar badan

Yang ni plak diperlukan sebab dah tak cukup tidur, badan kita tak sempat nak berehat... Nak tak nak, kita perlukan elektrolit2 dalam badan kita untuk pulih seperti biasa bagi terus menghadap nota.. Maka apa yang kita perlukan? Minuman isotonik~ Dan bagi kina, yang menjadi pilihan, tak lain tak bukan, 100+ la~

Jus tropical punch lagi2 sejuk baru keluar peti ais pun sedap jugak!

MAKAN MINUM # 4 - Makanan bagi mengalas perut

Bila study jek, meeeeesti lapar. Bagi menjimatkan masa dari pakai tudung, belek2 cermin, turun ke kafe, ape kata kita rembat jek apa yang ada kat bilik? Lebih2 lagi, masa2 begini, penjimatan masa adalah sangat kritikal. Doraemon pun takdak nak mintak tolong guna alat melambatkan masa tu. Oleh sebab itu, stok makanan amat diperlukan lagi2 kalau pukul 2 pagi tetibe perut menyanyi riang irama dangdut tak ke parah? Makcik kafe pun dah kroihhhh3 da...

Sesuai untuk alas perut..
Kang kenyang sangat membongkang lah plak!

Oklah. Sampai sini saja tips2 dari pakar study last minute.. Kina akhiri entri ini dengan serangkap pantun yang berbunyi..... waiceh, macam bagi speech la pulak!

Study last minute memerlukan pengorbanan dan merosakkan badan,
Sape suruh hang tak study awal2?
Heh padan muka sesal dahulu pendapatan
Habes update blog ni ape ke hal?

Hancus bahasa kina oooiii.. huhu. Di kesempatan ni gak, kina nak ucapkan all the best, ganbatte~~~~ kepada sume yang masih dan nak exam.. yang dah abes tu syuhh2 gi balik umah bergembira senyap2 sudah.. (jeles!) One more thing guys, usaha2 gak, tawakal jangan lupa ye!

exam 4 ari jek; bekalan nya... woha!


p/s- may my addiction to the net berkurang la seminggu dua ni....-_-"


UPDATE : Sorang kawan kina tegur yang kopi susu dutch lady tu dah de-caff. ehhh? Maji desuka? Betul e? Decaff ke... Huu.. kalau camtu terpaksa la beli nescafe tin tu.. Yang tu decaff x? Pilihan perisa definitely bukan yang ori... Hmmm... Mocha la~ Mocha = kopi + coklat = kafein + dopamine = gabungan terbaik tu!

November 23, 2010

Program Bakti Pendidikan Petronas Annual Camp - Exhausted Sampai Demam But Totally Worth It! & Holiday Courses at The Living Classrooms~

Lama tak pergi camp2 nih. Rindu pulak zaman2 sekolah dulu gi duk hutan la, kena calit muka ngan tanah untuk main OBH (Operasi Burung Hantu), mandi sungai... uisshh.. rindu betul! Bagi mengubat kerinduan tu... eceh! kina joinlah satu kem anjuran Petronas kerjasama ngan ALMA kat Kompleks Rakan Muda, Klang.

(O yeah. Kem ni seminggu dah berlalu... tapi biasala blog e-liex ni.. kalau tak lewat kang terkejut beruk mak yeh tak caya plak eh kina ke update tuh? huhu)

Apa Itu Program Bakti Pendidikan?

Macam syarikat2 korporat yang lain, Petronas pun ada gak tanggungjawab sosial yang diorang buat... Apa ingat diorang duk wat untung jek ke? Salah satunya adalah program bakti ni... Program Bakti ni untuk emphasize on pelajar sekolah rendah dalam golongan "HARUS" yang bermakna harus lulus. Maknanya, diorang ni antara pelajar2 yang lemah melibatkan 39 buah sekolah kat seluruh Malaysia. So, salah satu subjek yang ditekankan adalah English. Untuk tu, ex-boss kina time kerja ari tu yang merupakan owner of ALMA, ajak kina untuk join kem ni.. (ALMA is basically satu syarikat yang emphasize on English learning either for kids, adults, teachers, pekerja2, etc2. eh, is this correct teacher?)


Jumaat, 12 November

Patutnya start pukul 8 malam. Tapi, oleh sebab kelas kina abes kul 5, adik kina nye exam pun abes kul 5, kemas2 sume kul 5.15 baru siap, tunggu adik kina amik lagi (dia study kat UMT-Jalan Semarak, kina Jalan Raja Muda Abdul Aziz) dengan jalan jammed-kat-kl-mak-aih-sume-orang-nak-balik-time2-ni-apa-kes?-baik-naik-ulat-bulu bergerak-si-lrt-tuh-lagi-cepat-camni, kul 8 tu jugaklah kina baru sampai umah.. baru sampai umah tu.. lum gi klang lagi.. Tapi oleh sebab malam pertama ni takde ape2 sangat, cuma pecah ais (ice breaking) jek, so, takpelah kina ngan adik kina tak join pun.. Bertolaklah dari umah kul 9.15.. Sampai kat klang ngan bantuan GPS lebih kurang kul 10... Baru sampai area Klang tu. Tapi, bolehlah plak Kompleks Rakan Muda tu takde plak dalam sistem GPS kan.. Hampes nye GPS. Sesat mau sejam gaklah kitorang kat sana. Masuk jalan kampung yang sesuai buat pengambaraan Jangan Pandang Belakang 2, pergghh.. terasa aura seramnye.... Kitorang sampai2, baru jek abes sesi ice breaking.. huhu..

Khamis tu tido pukul : 6.30 pm - 9.30 pm (ye, terlepas maghrib, tulah! tido time asar lagi! ish3...)
Tido balik pukul : 5.00 am - 6.00 am
Jumaat tu tido pukul : 3.00 am (eh, ni dah sabtu dah!)

Sabtu, 13 November

6.15 dah bangun! setelah bergolek2 selama 5 minit.. cukupla 5 minit, lagi lama kang tido balik plak.., bersiap2 sume, set up barang ape sume, kelas pun bermula pukul 8.30... Oleh sebab tema annual camp tahun ni adalah "children around the world" setiap group dapatlah negara lain2... Kina nye group adalah "Mystical Egypt"! So, bermulalah pengenalan pasal egypt.. Anis, which is the teacher (i'm her helper) yang first time jugak join this camp, tak tau lah sangat nak expect budak2 camne kan... So, mula2 anis tu duk membebellah pasal egypt in English.. "Macam cakap sorang2".. huhu. So, slowly, anis bagilah lecture in dwibahasa.. barulah ada gak respon dari budak2 tu.. Time buat poster, walaupun mula2 budak2cam reluctant sikit, tapi lama kelamaan  diorang mula bagi kerjasama..

Apa yang penting? Kerjaaaaaaasama!

Tengah hari tu, lecture lain plak.. Tujuan lecture ni untuk menyedarkan kanak2 Malaysia pasal isu2 kanak2 yang berlaku di seluruh dunia. Honestly kina rasa topik ni agak berat untuk budak 11 / 12 tahun tapi bak kata pepatah "melentur buluh biarlah dari rebungnya". Tajuk yang kitorang dapat adalah "Child Trafficking". Time ni budak2 bagi better response la berbanding sesi sebelumnya. Time wat poster pun kitorang boleh tinggal kejap wat keje lain. Kalau first session tinggal camtu jek, hmm.. alamatnya putih bersihlah kertas tu.. huhu

Sesi petang tu plak, sesi berlatih tarian + buat costume + buat pameran untuk exhibition.. A lot kan untuk sehari jek!

Malam plak, rehearsal.. bagi most of the people, sampai 11 camtu diorang baliklah.. tapi, me and anis stay till 2.45 a.m nak siapkan costume! huhu

Part of it!
(Rembat dari FB anis)

Tido malam pagi ni : 3.15 am 

Ahad, 14 November

Kali ni bangun lambat skit. 6.30 pastu golek2 lagi 10 minit kali ni. huhu. rehearsal kali kedua bermula kul 8.30 am.. sampai kul 10 am.. Kul 11 mula the real performance.. Alhamdulillah, semua berjalan lancar walaupun ada la MC tersilap skrip skit... dancers tersalah step skit... But what do u guys expect? Lebih kurang sehari setengah  jek ok the teachers from ALMA, from all the schools, petronas facis and of course the kids buat sume ni.. The result was waaaaayyyy too good. Even the Petronas people seem to be extremely happy and proud. And i'm also proud to be one of the team members :)

The 'Egyptians'

Majlis berakhir lebih kurang pukul 12.45 pm.. Siap2 kemas, makan, rehat jap, kul 4.00 baru bertolak balik... Sampai umah kul 5, i felt extremely exhausted. Sebelum sampai tu boleh tahan jek lagi (adalah tido kejap dalam kete..) Jejak jek buntut kat kerusi umah, pergh... rasa cam nak pengsan punye penat. Badan pun dah rasa cam nak demam. Ye ar, campur tido tak cukup beberapa hari, memang tak dapatlah badan kina nak bertahan. Terus nyenyak sampai kul 7.30... Maghrib kejap tu pun mak kina yang gerak, makan sikit, makan ubat, sambung lagi sampai 10.30... Kul 11.15 bertolaklah balik ke kolej... Bajet nak pegi ar kelas pagi Isnin tu, sekali tak larat seh...huhu.. Tapi kelas petang tu kina pegi la... Kina kan student yang baik.. tak nak ar ponteng2 banyak2 sangat... ecececece....;) 

Me and Anis

Kesimpulannya, kem yang best! walaupun bukan kem kat hutan2 camtu, extremely exhausted sampai demam, but really worth it. I did enjoy my time there~ Selain dapat gaji , dapat jumpa dak2 yang lain daripada yang pernah kina handle before this, cuci2 mata tengok the guy wif cap performed (he's sooo hot, A.D, gimme his number please... haha!), technical crew yang pakai cap tu pun not bad bak kata anis (am i the type that's easily have crushes on guys wif cap? haha) get to know anis and other colleagues better and the most precious thing, the memories and experiences! It was great! great! great! ^_^

A.D, seriously, his numbah pliz... ;)

The lovely bosses~


Sempena cuti sekolah ni, The Living Classrooms (An english learning centre by ALMA with the tagline "more than just English") mengadakan kursus2 untuk budak2 sekolah~~ Jom, kita tengok apa yang ada~~~~

The World Around Me

Cooks World does Bread, Cookies and Cakes

Holiday Hobbies (collages, salt dough craft, jewelry making)

And lots more!! Feel free to call the numbers for more info~

p/s- Teacher, do you need any extra hand on the 13th to 16th December? I really wanna join the cooks world~ hehe

pp/s - I seriously wonder. Where do you get all the ideas and energy to do all these? :)

November 22, 2010

7 Tanda Anda Seorang Pelajar Pergigian

Setelah menempuh alam pelajar pergigian selama hampir 3 tahun setengah, kajian saintifik oleh Nasiha Sakina mendapati bahawa terdapat beberapa tanda yang dapat dikenalpasti dimiliki oleh pelajar-pelajar pergigian. Ayuh kita perhalusi kajian ini dengan lebih teliti lagi.

1. Bahagian Mulut Merupakan Fokus Utama

Biasanya tabiat ini akan mula didevelop setelah beberapa bulan menempuh alam pergigian. Sedikit abnormal sebenarnya. Biasanya kalau korang jumpa seseorang, memula tengok muka kan? Then akan fokus ke mata , keseluruhan muka, rambut, then makin lama ke seluruh badan secara keseluruhan kalau lelaki mungkin akan berhenti lamalah kat bahagian dada. tapi ianya tidak berlaku pada pelajar pergigian. Bila tengok muka seseorang, secara automatik fokus kat bahagian mulut. Lepas tu mulalah mentafsir orang tu skeletal pattern class berapa, tengok bibir agak-agak smoking ke tak, kalau orang yang agak tua tengok pakai denture ke tak, kalau orang tu senyum nampak gigi lagilah buat analisis ada gigi berlubanglah, masalah gusi lah, etcetc. 

So, kalau korang rasa nak ngorat pelajar pergigian, pastikan gigi depan tak berlubanglah ye. Gi tampal cepat2 e. Gigi senget tak tersusun takpe, tapi kalau ada yang berlubang ke, hitam ke, kalculus sejambak ke, memang a real BIG turn off.

Erk! Dah tak nampak gigi dah pun!

2. Mempunyai Banyak Stok Ubat Gigi

Bukan setakat ubat gigi, tetibe stok polident untuk bersihkan denture tu pun ada! Apa kes?! Yela... nak buat camne.. tiap kali gi pameran pergigian ke, ada apa2 acara pasal pergigian ke, mesti dapat free gift. Sebagai rakyat Malaysia yang sejati yang memang sukakan free gift walaupun kadang2 tak guna pun, orang dah bagi free, kita amek jekla kan?

Sape-sape yang kehabisan stok ubat gigi, jangan segan-segan, confirm kina ada.
Bak kata Mail Upin Ipin, "Dua singgit~~~ Dua singgit~~~~"

3. Merupakan Orang Terakhir Exam dan Cuti Sem Anda 'Panjaaaaaaaannnngggg' Sangat   T___T

Cakap pasal ni, rasa sedih bangat. Orang lain sume dah duk bersuka ria ke halaman kampung tercinta, kami terpaksa menghadap kolej yang sama. Eleh, kina! Bukan ko balik tiap-tiap minggu ke? Ok2. Fine. Memang kina balik almost tiap-tiap minggu. Tapi, tapi! 2 ari jek... Lagi-lagi bila baca status kengkawan kat FB, blog.. sume da kat umah....Bagai terngiang-ngiang lagu "Balik Kampung" dendangan Sudirman. Lagi sakit hati bila kengkawan sekolah plan nak cuti beramai-ramai pada hari terakhir kina exam. Rasa nak hempuk2 jek sorang2!

Kina exam 6-10 Disember. Wish me luck ya!

Pastu cuti SEMINGGU jek. Nak hempuk2 fakulti plak lah camni.. haha!

4. Mempunyai Gaya-gaya Seorang Mekanik?

err,,, mekanik ke? Entahla... Tapi, yang pasti, kitorang mesti ada tool box yang berisi barang-barang haram pergigian seperti dadah plaster of Paris, pisau pemotong daging wax knife,playar dan macam-macam lagi. Certain orang, Bunsen burner pun ada.. huhu

Klik untuk tumbesaran abadi

5. Memiliki Kulit Tangan Yang Tak Halus Mana

Tanda kitorang kerja kuat tu! Haha. Kalau orang dulu-dulu, nak pilih bakal suami, mesti diorang tengok tangan kan.. Kalau kasar tu, kerja kuatlah tu. Kalau halus jek, sah membongkang jekla kerjanya. Dah tak applicable kot? Sekarang certain orang kerja kuat depan lappy tak kan lah tangan kasar kan... CEO - CEO pun berkulit halus mulus... Ok. dah mula tersasar. Kembali ke jalan yang lurus. 
Ye, kami pelajar pergigian tangan memang tak halus mana. Akibat asyik cuci jek tangan ngan sabun disinfectant, walaupun dengan bantuan sapuan lotion secara berkala, tidak mampu mengembalikan kehalusan kulit kami. Cewah! Macamlah sebelum ni, halus sangat... Tu satu sebab. Satu sebab yang lain, kemalangan di tempat kerja kadang-kadang tidak dapat dielakkan. Dan biasanya kemalangan-kemalangan kecik meninggalkan kesan-kesan halus yang berlaku, membabitkan tangan kitorang. Sebagai contoh,

Alahai, hantaran kuranglah camni ;P

6. Mengetahui Apa Itu Belon Sarung Tangan

ok.. Ni mungkin kat UKM jek.. kina tak sure lah kat uni lain.. Belon sarung tangan ni sangat popular terutama sekali kat klinik paeds (kanak-kanak). Nak pujuk budak nangis, bagi belon glove nih, nak bagi hadiah, bagi benda alah ni gak. Mentang-mentanglah free UKM sediakan takyah bayar... suka-seki-teka-teki kitorang jek nak membazir glove tu kan? Taukah anda budak dental UIA kena beli sendiri gloves ngan masks diorang; yang kita plak duk selamba jek buang tepi longkang?; Sesungguhnya membazir itu amalan syaitan trang tang tang... (wah, rhymes!)

Pertandingan meniup belon menggunakan hidung.
Siapa nak cabar? hahah


Jikalau anda memiliki sekurang-kurangnya 4 daripada simptom2 di atas, tahniah! Anda merupakan pelajar pergigian sejati.. Kalau tak, ok, gi balik study! haha. Oklah... Sampai sini jek.. eh, tajuk kata 7 kina... Ni baru 6..  Eh! Sukati lah. nak wat camne suka no 7 tapi idea sampai 6 jek nak wat camne?


p/s- m.f.a, congrats~~~ :)

November 3, 2010

Mencari Pesakit - Perlukan Bantuan Anda

Ini adalah entri serius. Tak main-main ye...

Saya, Nasiha Sakina Ramzuzzaman, pelajar tahun 4 fakulti pergigian UKM, ingin memohon jasa baik pembaca sekalian jikalau korang ada kenal siapa-siapa sama ada ibu bapa, jiran, pakcik sebelah rumah atau siapa saja yang memerlukan rawatan pergigian berbentuk gigi palsu. Kalau gigi palsu penuh (complete denture - tak ada gigi langsung) lagilah sangat-sangat digalakkan dan diberi keutamaan.

CIRI - CIRI YANG DIPERLUKAN

1. Tiada gigi dan memerlukan gigi palsu tidak kiralah tak pernah pakai, longgar, tak selesa atau sebagainya. 
2. Tinggal di sekitar Kuala Lumpur dan boleh datang ke poliklinik pergigian UKM yang terletak di Jalan Raja Muda Abdul Aziz, betul-betul dekat ngan monorel chow kit dan hospital kuala lumpur (HKL / General Hospital) - sebelah wad kecemasan. BUKAN dekat hukm ye.. *google map*
3. Tidak kisah untuk datang beberapa kali. 

Kelebihan buat ngan student

1. InsyaAllah, denture yang fit.

Biasanya kat luar amek impression (acuan) sekali jek, then next visit terus dapat, kat sini kitorang buat satu persatu langkah untuk pastikan denture tu fit the patient very nicely. Memerlukan lebih kurang 6 kali visit baru boleh siap. Amboi aih, sampai 6 kali! Walaupun memakan masa, insyaAllah, kina akan cuba yang terbaik dan insyaAllah, patient akan dapat denture yang fit

2. Dapat rawatan yang terbaik

Every step yang kitorang buat, akan disemak oleh supervisor kitorang which are pakar dalam bidang gigi palsu ni. So, insyaAllah pesakit akan terima rawatan yang terbaik...

3. Harga yang murah

Untuk pekerja / pesara kerajaan, poliklinik UKM tak charge satu sen pun. Untuk pekerja swasta / tak kerja, kami charge RM5 setiap kali datang. So, total harga gigi palsu tu kurang dari RM50. Murah la kan?

Kelemahan buat ngan student

1. Memakan masa yang lama

Reason pertama : sebab kitorang buat step by step. Macam kina cakap kat atas, kat luar, biasa amik acuan sekali pastu terus dapat at the next visit .. Kat sini kitorang buat : examination and diagnosis >>> first impression >>> second impression (lagi accurate) >>> mmr (untuk ukur ketinggian gigi yang sesuai dan pastikan rahang atas dan bawah kena la..) >>> try in >>> baru dapat the final denture..

Reason kedua sebab kelemahan kina sendiri sebagai pelajar.. Yang ni kina akan cuba yang terbaik dan overcome masalah ni..

So, kepada siapa-siapa yang kenal siapa-siapa yang memerlukan rawatan pergigian gigi palsu, kina berharap sangat korang boleh email kina (banyak betul spam email masuk. -_-") drop kat ruang komen. Nak tolong promote pun boleh.. sangat-sangat-sangat-sangat dihargai... Thanx soooo much in advance!

Boleh baca pasal patient gigi palsu pertama kina kat sini

: D

Dan respon patient terhadap gigi palsu tu kat sini. Yang no 1 jekla...


p/s-kalau sudi, votelah kina untuk contest ni. e-liex, no 41. Saya ulangi, e-liex, no 41. waiceh, cam AF lah plak undi2 nih! Boleh vote kat sini. :)

UPDATE : Setelah patient hunting sekitar chow kit, dah dapat 2 kes complete denture~~~ yey! :D
So, basically kina tak perlukan patient prostho dah... untuk tahun ni la.. Tahun depan mungkin? hehe

October 31, 2010

Single vs Couple - EGBB

Seperti biasa, di akhir2 bulan, mesti entri kina pasal nak join contest. So, kali ni, kina nak join kontest "ENTRY GUA BEST BANGAT (EGBB)" anjuran akaltunjang.blogspot.com di mana kina kena pilih satu entry lepas2 yang kina rasa paling best. So, pilihan hati adalah, entri ni. Sebab paling banyak komen diterima kot.. hehe..

Nak join boleh klik sini. Tarikh contest dilanjutkan sampai 1 Nov
****************************************

Kat FB..

“ D***** A**** is now in a relationship with Akad Gates”
“***** is now single”
“***** is now single”

YM plak..

“BUZZ”
“lalink2!”
“guess wat?!!!!!!”
“wat?!!!!!!!!!”
“wat?!!!!!!!”
“dun do dis to me..  haiyaku!!! (cepat)”
“hahahahhahahaha”
“sy suda ada bf la syg..XD”
“hehehhehe.. finally!”
“full story NOW!!”

And yang paling terbaru secara live~

“Kina… aku rasa nak kahwin la…” sambil membuat muka yang konon-konon shy-shy miow! Hahaha (cuba korang teka siapa ni…;P)

Lately ni, ramai pulak kengkawan kina yang baru couplela.. nak kahwinla.. tapi ramai jugak yang baru break.. lalu memberi idea for this entry.. So mari kita ramai-ramai renungkan (renungkan?!!) apa kebaikan dan keburukan korang menjadi single ataupun kalau korang couple.. Btw, I’m single! (wahla.. promote diri sendiri nampak!)

Nota penaja: Ini hanya pendapat kina jek.. Entry ni tak ditujukan kepada siapa-siapa and tiada kene mengena dengan yang hidup ataupun telah meninggal dunia. Sebarang persamaan hanyalah kebetulan semata-mata. Kalau ada yang terasa hati, kina minta maaf awal-awal ye.. Lagi bagus kalau korang melontarkan (lontar tu.. perghh!) pendapat korang di ruangan komen ye.. 

DOSA 

Seperti yang kita semua sedia maklum, couple itu haram kan.. tapi memang sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat susah nak dielakkan lebih-lebih lagi ngan persekitaran kita yang memang majority masyarakat terima budaya couple ni.. Ditambah lagi ngan hormone-hormon menggatal yang tengah banyak merembes keluar dari hypothalamus, anterior pituitary and banyak lagi time umur-umur muda belia remaja ni.. couple boleh dikatakan satu perkara yang sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat susah nak dielakkan… kina pun bukanlah baik sangat.. kina admit, kina sendiri pun mungkin akan couple jugak.. satu hari nanti.. maybe… 

Serius kalau korang couple, gerenti dijamin seratus peratus korang akan wat dosa.. korang alim mana pun, kalau dah ada perasaan suka and sayang tu, mesti ada rasa nak pegang peluk cium korang nye partner kan? (cewah.. cakap macam banyak pengalaman! ;P) eleh.. malu-malu la pulak.. betul kanKan?Kan? Katalah korang dapat tahan nafsu dari membuat  perkara-perkara di atas, korang dapat ke tahan diri dari rasa rindu? Rasa rindu pun dah dikira zina hati tau! So, basically kalau korang couple, memang tak dapat dielakkan dari membuat dosa.. So, kalau single insyaAllah kurang sikit la dosanya dari segi ni.. Dari segi lain? Hmm.. sendiri-sendiri muhasabah diri la ye.. Kalau dah sayang sangat.. jangan couple lama-lama.. kahwin jek terus!

FULUS

Kalau dah single tu.. takde la kita nak spend money gi kuar dating ke.. especially kalau lelaki nak tunjuk macho mesti diorang yang nak bayar.. sampaikan kina pernah terbaca 

"Terasa kaya bila awek takde"

Wooo.. As a girl, sentap! Bunyik cam sume perempuan kaki kikis la pulak.. Habis korang ingat perempuan tak berkorban ke wang ringgit? Contoh paling mudah : TOPUP KREDIT. Kina nak guna RM30 pun belum tentu tau sebulan. (tu bukan jimat.... kedeng taik idung masin namanya.. ni mesti nak call parents pun main miskol2 kan? ;P ) Kalau korang couple lebih-lebih lagi jenis hari-hari kene dengar suara kalau tak jiwa tak tenang rasa kekosongan feel very incomplete ni, confirm-confirm RM10 tu tahan paling lama 3 hari jek takpun satu jam!

So, yang single ni sah-sah lagi kaya dari yang couple ye tak? Bolehla shopping lebih sikit, melantak banyak sikit, melancong jauh sikit.. (Tapi apsal kina rasa kina sama jek ngan budak-budak lain? Tak sampai habis sem, mesti dah terkapai-kapai JPA dah tinggal life-life fish.… ;P)

However, bagi yang couple, mesti korang rasa every bit of money spent to your loved ones was worth it. Sayanglah katakan…

FREEDOM!!!

Kalau korang single, nak kuar gi mana-mana, takyah report.. Takde orang nak halang korang kuar ngan sesape pun.. Lelaki, perempuan, balik pukul berapa, pergi mana, buat apa, dengan siapa, berapa ramai sampai boleh lengkap buat soalan kertas BM… Siapakah? Di manakah? Apakah? Berapakah? Perlukah? Haruskah? (Boleh mohon kerja jadi cikgu BM nih!) 

MASA

Bila korang single, of course la korang akan lebih masa untuk diri sendiri.. lebih masa belajar sebab takde gayut-gayut.. chatting-chatting.. ym-ym.. webcam-webcam.. lebih masa untuk kengkawan.. sebab korang nak kuar lepak ngan sape jek lagi kalau dah xde partner tu? Kengkawan jekla kan? Keluar sorang-sorang kadang-kadang okla.. kalau setiap kali sadis la pulak kan

Kalau korang couple, confirm-confirm korang banyak spend masa korang for your partner tak kira la gi dating ke, sms ke, menangis ke, buat entry blog ke, termenung berangan sambil muka merah-merah terfikir nak kahwin ke.. Tapi..  mesti bagi korang masa yang korang spend ni tidak membuang masa as korang rasa bahagia bila spend time with your special ones…

TEMPAT BERGOSIP, BERCERITA, MENGADU, BERMANJA, MENGADA-NGADA

Single is lonely. A little bit lonely. That’s something that is sooo true. Yup. Memang korang ada kawan, tapi takkanla every little things pun korang citer kat kawan korang kan..? Naik menyampah meluat nak termuntah la plak kawan korang kalau sume benda korang nak citer kat dier..  Here’s a quote to make u (as well as me) feel a little bit happier…

Somewhere there's someone who dreams of your smile, and finds in your presence that life is worth while. So when you are lonely, remember it is true. Somebody somewhere is thinking of you. - K. Blackburn”

Kalau dah couple tu, sah-sah la kesunyian tu kurangla kan. Dah ada orang untuk meluahkan perasaan happy, tak puas hati, suka, sayang, penat, perasan comel, dah gemuk, makan megi jek, makan gula-gula strawberry rasa durian, raih perhatian, being the center of attraction, nak kahwin before 25, anak 4 orang, merengek-rengek manja, ada orang pujuk dan banyak lagi which I believe korang lagi banyak pengalaman lagi pakar la dalam bidang-bidang ni..  

KEBAHAGIAAN

Rasa happy bila couple, bila spend time dengan si dia, bila thinking of him/her, bila terlonjak gembira tengok nama dia yang call, bila appreciate apa yang dia bagi, bila berangan nak kahwin is totally DIFFERENT ngan rasa happy bila korang spend time with your friends and family. Rasa happy yang susah nak describe. Rasa bahagia yang sangat bahagia. Rasa suka yang korang tak dapat rasa kalau korang single.. Ala.. kina tau korang-korang sume ni lagi banyak pengalaman,lagi mengetahui and lagi pakar kan

To me, bila single korang happy tapi tak sehappy kalau korang couple sampai senyum sengsorang pikir apa ntah, tapi kalau korang sedih, korang tak akan sesedih orang couple menangis-nangis sampai bengkak mata.... ne, minna? (kan semua kan…?) I was once told  “cintailah orang yang kamu cintai itu dengan sederhana sahaja, kerana takut satu hari nanti kamu akan membencinya.. dan janganlah kamu terlalu membenci orang yang kamu benci, kerana takut suatu hari nanti orang itu yang kamu sayang..”

Sebagai penutup, saya sampaikan sari berita utama eh quote yang sentap kepada diriku jua..

 “Kita sering menangis kerana kecewa dengan cinta insan yang disayang, tapi pernahkah kita menangis kerana merasa sepi dari cinta Allah yang lebih agung dari segala cinta di dunia ini?”

**************************


Untuk contest ni, kina nak tag 
1. akubukanpuitis - teringin nak tau which one is your favourite
2. deqyalalink - personally kina suka entry kesengsaraan orang pakai braces tu..
3. otak ketat - walaupun ko cakap SEMUA entry ko best sampai tak boleh nak pilih.. haha

October 16, 2010

APDSA 2010 in Japan - The Unforgettable Memories - Day 1

Bagi mengekalkan reputasi sebagai blog yang sangat tak up-to-date, meh kina citer pasal pengalaman gi Jepun yang dah 2 bulan berlalu... Dah basi tengik dah...huhu. But as the title concerns, the unforgettable memories kan.. So, ok what?

Sebelum kina pergi lagi jauh, menatang apa APDSA ni? APDSA stands for Asia Pacific Dental Student Association. Tiap tahun akan ada kongres di mana dak2 dental kat rantau asia pasifik ni berkumpul untuk join research competition. Kalau tak masuk competition pun boleh jek join kongres ni. Alah, macam korang gi dengar lecture la... Tak pun pertandingan.. Takkan dalam negara jek. Sesekali kenalah gi international. Eceh.

Tahun ni APDSA congress dibuat kat Jepun.. Sebagai seorang yang gila komik sejak Akira Toriyama menyebarkan virus Dragon Ball, ditambah kegilaan terhadap j-dorama dan berangan melampau dapat jumpa Tomoya Nagase, (siap pernah mimpi Tomo-chan datang Malaysia nyanyi sama ar, kitorang dating sama la, berangan giler seh!) , pergi ke Jepun memang salah satu impian kina. Dan peluang camni memang tak mungkin kina lepaskan. Meeeeeeeemang excited habis!

**************************************************

Kina bertolak bersama2 ngan Brian, Lay Ann, Malisa dan Nad (kitorang berlima jek dari UKM) pada hari ahad 15 Ogos kul 9.45 malam. Kitorang naik Singapore Airlines. (Dah diorang offer paling murah). So, transitlah kat Changi. Tapi memang tak sempat merambu pun dah kena naik next flight pergi jepun.. Lebih kurang jam 6.45 pagi waktu jepun, kina pun menjejakkan kaki di negara matahari terbit ni...

Dari kiri : Brian, Nad, Malisa, Lay Ann

Movie pilihan dalam airplane.. tapi tak abes tengok pun!

Sampai2 kat narita airport, kitorang gather bersama2 ngan dak2 negara lain... Tunggu flight yang lain.. Lebih kurang kul 10 pagi, kitorang gerak bersama2 menuju ke hakone! Kecuali brian, malisa dan nad. Sebab? Waktu dalam airplane tu, Malisa kena gastritis yang agak teruk. Muntah2 sepanjang 6 jam dalam airplane tu. So, diorang menuju ke hospital la dengan menaiki shinkansen (bullet train). Mula2 brian dah tanya dah nak tak naik shinkansen. Kina punyalah bajet nak dapat pengalaman bersama2 ngan dak2 APDSA yang lain.. Naik train biasa jek...

Welcome to Japan~

Time ni bukak mata lagi...
Setengah jam kemudian : krooiiiihhhh~~~

BAD decision! Dengan penat kat airplane tak hilang lagi, puasanya, dehydrated, tak biasa ngan cuaca jepun time musim panas yang terik dan kering sambil mengheret beg seberat 15.8kg, perjalanan dari narita ke hakone ambil masa lebih kurang 5 jam.. And it's not one direct way. Beberapa kali gakla kitorang tukar stesen. Peeeeeeeeeeeeenattttt giler! Tapi yang bestnya kina sempat la berkenalan ngan beberapa dak APDSA yang lain dan sempat berkenalan ngan sorang Nippon oba-chan! (makcik) Camne kitorang 'berborak?' Menggunakan bahasa isyarat la~

Me and Miss Saori

Our tour guides!

Suasana dalam tren
(tapi takdela sepanjang masa kitorang berdiri..)

Dekat kul 5 barulah sampai kat Okada hotel.. Kina sebilik ngan Malisa dan 3 orang budak USM. Masuk2 bilik, my first reaction was "WOW! Sangatlah jepun!"

Dengan tataminya... Kalau ada kotatsu...
(selimut ngan pemanas elektrik) mesti lagi lengkap! ;)

Jamban pun nak amek ke? hehe
O yeah. Sume tandas kat jepun public ke private toilet ke,
sume takde air paip.
Air yang ade pun yang kuar dari mangkuk tandas
kalau korang buang air besar

After berehat2 kat bilik, unpack barang, solat, tibalah masa makan malam... Sekali lagi dinner yang disediakan okada hotel ni "WOW! Sangatlah jepun!"

Perghh.. penuh meja!

Dinner ni walaupun pihak organisasi dah bagi jaminan daging disembelih, kina still makan seafood jekla.. Tak berani seh... Kina try lah jugak makan sashimi (raw food). Kina pilih lah makan udang mentah. perggghhhh! Rasa nak muntah! Confirm takkan makan lagi! Makanan jepun ni gak, sangatlah healthy. Takde masak2 minyak bertakung santan sume. Banyak yang very simple goreng / rebus / raw ngan cicah sos jek. Basically makanan jepun kina bolehlah nak makan tapi yang pasti bukan kegemaranlah. Sangat tak kena ngan lidah melayu kina

Suasana first dinner.. Sangatlah jepun!

Habis jek dinner, ade opening ceremony untuk APDSA ni... Semua pemberi ucapan pakat2 bagi ucapan dalam bahasa Jepun. Memang nganga jekla time dier cakap kan. Dak2 jepun gelak pun kitorang yang lain diam jek... Sampailah MC translate apa yang diorang cakap, barulah kitorang budak negara lain yang pakat gelak ramai2.. Dak2 Jepun plak yang diam.. Language barrier sangat ketara kat sana. Tapi bak kata MC "Eventhough we don't speak the same language, we can still use our body language to communicate. As long as the message is delivered, the communication is a success" Well said!

Time ceremony ni, kitorang diagihkan mengikut group masing2. Kina dapat group 17. Lepas acara formal opening ceremony, adalah acara informal which was introduction of the group leaders. Time tu yang menjadi perhatian semua kebanyakan dak perempuan adalah group leader 11 ngan 12. Sempat usha2 tu! hehe. Selesai acara introduction, kitorang pun berkenalan lah sesama kumpulan masing2. Tak cukup ngan kumpulan masing2, berkenalan ngan dak2 group lain pulak..

Group 17... Tak lengkap lagi nih sebab ada yang tak sampai lagi..

Mula2 kina join lah gak aktiviti bersosial ni. Tapi, akibat kepenatan ngan dah mula dah rasa tak sedap badan, baru kul 11 kina dah angkat bendera putih. Apa lagi, balik bilik, makan ubat, borak2, set jam kul 2.40 nak bangun sahur (kat sana kul 3 lebih dah subuh) dan apa lagi, zzzzzzzzzzzzz~~~


akan bersambung.....

October 15, 2010

Derma Organ - Will You?

Satu petang semasa ward round (diceritakan oleh sorang senior diolah mengikut sedap kina)

Perbualan antara sorang doktor ngan bebudak

"Bila sorang patient mati sebab brain death (mati otak) sedih memanglah sedih tapi at the same time ada sedikit cahaya gembira" 

"Huh? Kenapa camtu pulak Dr?"

"Yela.. bila dia meninggal sebab brain death, biasanya organ2 yang lain semua sihat. Jantung, hati, buah pinggang ngan organ2 yang lain semua takde masalah. Kira paling sesuailah nak derma organ. Time tu, doktor2 akan wonder, penderma organ ke tak orang yang baru mati otak tadi. Kalau ye, alangkah baiknya.... Mungkin dapat selamatkan nyawa seorang patient yang lain... "

***********************************************

Sebagai exco kesihatan PMUKM, kina ada satu program kerjasama ngan kementerian kesihatan malaysia. (KKM). So, tahun ni, salah satu bahagian pendidikan kesihatan KKM nak promote pendermaan organ. Ada apa dengan pendermaan organ?

Pendermaan organ kat Malaysia ni saaaaangatlah kurang kalau kita bandingkan dengan luar negara. Dan bukan nak racist ke mengutuk kaum sendiri ke, kat Malaysia ni paling ramai bangsa yang memerlukan organ baru adalah kaum Melayu tapi orang Melayu jugaklah yang paling kemut sikit sekali yang berdaftar sebagai penderma organ. Tak ke sedih camtu? So, korang nak derma organ korang tak?

Satu survey yang kina jalankan kat youthsays.com

Walaupun poll kat atas ni takdelah resembles sume orang, hampir 50% jawab 'maybe'. Honestly, kina sendiri pun jawab 'maybe'. Kenapa 'maybe'? Kenapa tak direct 'yes' atau 'no' jek? Bagi kina lah, kina jawab maybe sebab

1. Dalam kepala kina, kalau ahli keluarga takpe. Kalau orang luar taknak. Jual ikan betul kina ni!
2. Kina tak berapa faham wat it's all about. Dan sebagai pemalas tersohor dunia, takde nye nak search bagai
3. Hukum dalam Islam camne?

Kalau ada antara korang semua yang jawab 'maybe' ataupun 'no' sebab persoalan2 yang tak terjawab, apa kata lusa, 17 Oktober 2010, pagi2 lagi kul 8.00 a.m, ramai2 serbu astaka taman tasik titiwangsa untuk pergi ke program Majlis Pelancaran Sambutan Minggu Kesedaran Pendermaan Organ. Tanyalah banyak2 kat situ. Dah yakin, nak daftar terus jadi organ donor pun boleh!
Sila abaikan statement last sekali tu.
Semua rakyat Malaysia dijemput hadir

p/s- Kalau nak tau lebih lanjut pendermaan organ dari sudut pandangan Islam, jangan lupa tengok Halaqah, 19 Oktober (Selasa) tv9 kul 10.00pm~


October 5, 2010

Happy Birthday e-Liex~ err.. belated!

Ape da... birthday blog sendiri pun boleh belated! Akibat tuan punya blog yang perasan busy.. huhu

Diam tak diam, dah setahun kina ada blog e-liex ni. (Kenapa e-liex?) Walaupun tak tegar mana, blogwalking pun alahai belum tentu sebulan sekali, readers pun ciput jek, e-liex.blogspot.com masih tetap berupdate... Kira oklah tu kan? ne?

Setelah setahun menempuh alam blog (ayat nak poyo jek), banyak benda yang kina belajar. Makin banyak blog kina jumpa. Macam-macam ragam. Baik, buruk, cantik, huduh, suka, menyampah.. macam2 aih. Bak kata khadijah ibrahim, "cuuuuuukup rasa!" Makin banyak gak website2 cambest yang kina jumpa. Tapi yang pastinya, semua2 ni menyebabkan kina tak sempat baca semua blog yang kina follow, semua website yang kina bookmark.. dan2 tu jugak berangan kalaulah ada 48 jam seari baru cukup kot!

Sempena umur setahun jagung blog ni, kina berazam (waiceh...)

1. Tukar muka baru. Dari dulu lagi nak tukar, tapi oleh sebab asik perasan busy jek, entah bila lah dapat dibuat.... Cik Amar Amirah, boleh tak bagi tutorial one to one? Blog kamu sangat comel!

2. Akan lebih rajin mengupdate. Err.. akan terlaksana ke?

3. Ok. Yang ni betul nye. InsyaAllah. Kina ingat nak buat at least dua minggu sekali update tentang dental public health a.k.a. kesihatan awam pergigian. Kenapa? I realize that most Malaysian, diorang concern gak ngan kesihatan mulut tapi takdelah beria-ia sangat nak search bagai.. Tapi, bila peluang ade depan mata, diorang akan tanya. Contoh la ye, kina yang masih belajar ni bila balik kampung ke, jumpa jiran ke, jumpa patient ke, tetibe sume orang nak tanya pasal gigi.
Walaupun tak layak mana hanya bergelar pelajar pergigian jek, IF ade orang yang search "cara-cara memberus gigi" tak pun "caries, pebenda tu?" tak pun "calculus yang bukan matematik" masuk ke blog kina, semacam terbit satu perasaan puas hati dapat serve part of my responsibilities. Job satisfaction (in my own way) i believe..
Langkah pertama untuk this matter, kina buatlah "labels". Senang nak carik... :)

My first dental public health! Ada gaya tak? ;)
Time keje kat sini!

Dan betapa seronoknya bila tengok diorang bersungguh2..
well.. some la. huhu

So... errr.. semoga berjaya! Happy 1st birthday e-liex!