November 23, 2010

Program Bakti Pendidikan Petronas Annual Camp - Exhausted Sampai Demam But Totally Worth It! & Holiday Courses at The Living Classrooms~

Lama tak pergi camp2 nih. Rindu pulak zaman2 sekolah dulu gi duk hutan la, kena calit muka ngan tanah untuk main OBH (Operasi Burung Hantu), mandi sungai... uisshh.. rindu betul! Bagi mengubat kerinduan tu... eceh! kina joinlah satu kem anjuran Petronas kerjasama ngan ALMA kat Kompleks Rakan Muda, Klang.

(O yeah. Kem ni seminggu dah berlalu... tapi biasala blog e-liex ni.. kalau tak lewat kang terkejut beruk mak yeh tak caya plak eh kina ke update tuh? huhu)

Apa Itu Program Bakti Pendidikan?

Macam syarikat2 korporat yang lain, Petronas pun ada gak tanggungjawab sosial yang diorang buat... Apa ingat diorang duk wat untung jek ke? Salah satunya adalah program bakti ni... Program Bakti ni untuk emphasize on pelajar sekolah rendah dalam golongan "HARUS" yang bermakna harus lulus. Maknanya, diorang ni antara pelajar2 yang lemah melibatkan 39 buah sekolah kat seluruh Malaysia. So, salah satu subjek yang ditekankan adalah English. Untuk tu, ex-boss kina time kerja ari tu yang merupakan owner of ALMA, ajak kina untuk join kem ni.. (ALMA is basically satu syarikat yang emphasize on English learning either for kids, adults, teachers, pekerja2, etc2. eh, is this correct teacher?)


Jumaat, 12 November

Patutnya start pukul 8 malam. Tapi, oleh sebab kelas kina abes kul 5, adik kina nye exam pun abes kul 5, kemas2 sume kul 5.15 baru siap, tunggu adik kina amik lagi (dia study kat UMT-Jalan Semarak, kina Jalan Raja Muda Abdul Aziz) dengan jalan jammed-kat-kl-mak-aih-sume-orang-nak-balik-time2-ni-apa-kes?-baik-naik-ulat-bulu bergerak-si-lrt-tuh-lagi-cepat-camni, kul 8 tu jugaklah kina baru sampai umah.. baru sampai umah tu.. lum gi klang lagi.. Tapi oleh sebab malam pertama ni takde ape2 sangat, cuma pecah ais (ice breaking) jek, so, takpelah kina ngan adik kina tak join pun.. Bertolaklah dari umah kul 9.15.. Sampai kat klang ngan bantuan GPS lebih kurang kul 10... Baru sampai area Klang tu. Tapi, bolehlah plak Kompleks Rakan Muda tu takde plak dalam sistem GPS kan.. Hampes nye GPS. Sesat mau sejam gaklah kitorang kat sana. Masuk jalan kampung yang sesuai buat pengambaraan Jangan Pandang Belakang 2, pergghh.. terasa aura seramnye.... Kitorang sampai2, baru jek abes sesi ice breaking.. huhu..

Khamis tu tido pukul : 6.30 pm - 9.30 pm (ye, terlepas maghrib, tulah! tido time asar lagi! ish3...)
Tido balik pukul : 5.00 am - 6.00 am
Jumaat tu tido pukul : 3.00 am (eh, ni dah sabtu dah!)

Sabtu, 13 November

6.15 dah bangun! setelah bergolek2 selama 5 minit.. cukupla 5 minit, lagi lama kang tido balik plak.., bersiap2 sume, set up barang ape sume, kelas pun bermula pukul 8.30... Oleh sebab tema annual camp tahun ni adalah "children around the world" setiap group dapatlah negara lain2... Kina nye group adalah "Mystical Egypt"! So, bermulalah pengenalan pasal egypt.. Anis, which is the teacher (i'm her helper) yang first time jugak join this camp, tak tau lah sangat nak expect budak2 camne kan... So, mula2 anis tu duk membebellah pasal egypt in English.. "Macam cakap sorang2".. huhu. So, slowly, anis bagilah lecture in dwibahasa.. barulah ada gak respon dari budak2 tu.. Time buat poster, walaupun mula2 budak2cam reluctant sikit, tapi lama kelamaan  diorang mula bagi kerjasama..

Apa yang penting? Kerjaaaaaaasama!

Tengah hari tu, lecture lain plak.. Tujuan lecture ni untuk menyedarkan kanak2 Malaysia pasal isu2 kanak2 yang berlaku di seluruh dunia. Honestly kina rasa topik ni agak berat untuk budak 11 / 12 tahun tapi bak kata pepatah "melentur buluh biarlah dari rebungnya". Tajuk yang kitorang dapat adalah "Child Trafficking". Time ni budak2 bagi better response la berbanding sesi sebelumnya. Time wat poster pun kitorang boleh tinggal kejap wat keje lain. Kalau first session tinggal camtu jek, hmm.. alamatnya putih bersihlah kertas tu.. huhu

Sesi petang tu plak, sesi berlatih tarian + buat costume + buat pameran untuk exhibition.. A lot kan untuk sehari jek!

Malam plak, rehearsal.. bagi most of the people, sampai 11 camtu diorang baliklah.. tapi, me and anis stay till 2.45 a.m nak siapkan costume! huhu

Part of it!
(Rembat dari FB anis)

Tido malam pagi ni : 3.15 am 

Ahad, 14 November

Kali ni bangun lambat skit. 6.30 pastu golek2 lagi 10 minit kali ni. huhu. rehearsal kali kedua bermula kul 8.30 am.. sampai kul 10 am.. Kul 11 mula the real performance.. Alhamdulillah, semua berjalan lancar walaupun ada la MC tersilap skrip skit... dancers tersalah step skit... But what do u guys expect? Lebih kurang sehari setengah  jek ok the teachers from ALMA, from all the schools, petronas facis and of course the kids buat sume ni.. The result was waaaaayyyy too good. Even the Petronas people seem to be extremely happy and proud. And i'm also proud to be one of the team members :)

The 'Egyptians'

Majlis berakhir lebih kurang pukul 12.45 pm.. Siap2 kemas, makan, rehat jap, kul 4.00 baru bertolak balik... Sampai umah kul 5, i felt extremely exhausted. Sebelum sampai tu boleh tahan jek lagi (adalah tido kejap dalam kete..) Jejak jek buntut kat kerusi umah, pergh... rasa cam nak pengsan punye penat. Badan pun dah rasa cam nak demam. Ye ar, campur tido tak cukup beberapa hari, memang tak dapatlah badan kina nak bertahan. Terus nyenyak sampai kul 7.30... Maghrib kejap tu pun mak kina yang gerak, makan sikit, makan ubat, sambung lagi sampai 10.30... Kul 11.15 bertolaklah balik ke kolej... Bajet nak pegi ar kelas pagi Isnin tu, sekali tak larat seh...huhu.. Tapi kelas petang tu kina pegi la... Kina kan student yang baik.. tak nak ar ponteng2 banyak2 sangat... ecececece....;) 

Me and Anis

Kesimpulannya, kem yang best! walaupun bukan kem kat hutan2 camtu, extremely exhausted sampai demam, but really worth it. I did enjoy my time there~ Selain dapat gaji , dapat jumpa dak2 yang lain daripada yang pernah kina handle before this, cuci2 mata tengok the guy wif cap performed (he's sooo hot, A.D, gimme his number please... haha!), technical crew yang pakai cap tu pun not bad bak kata anis (am i the type that's easily have crushes on guys wif cap? haha) get to know anis and other colleagues better and the most precious thing, the memories and experiences! It was great! great! great! ^_^

A.D, seriously, his numbah pliz... ;)

The lovely bosses~


Sempena cuti sekolah ni, The Living Classrooms (An english learning centre by ALMA with the tagline "more than just English") mengadakan kursus2 untuk budak2 sekolah~~ Jom, kita tengok apa yang ada~~~~

The World Around Me

Cooks World does Bread, Cookies and Cakes

Holiday Hobbies (collages, salt dough craft, jewelry making)

And lots more!! Feel free to call the numbers for more info~

p/s- Teacher, do you need any extra hand on the 13th to 16th December? I really wanna join the cooks world~ hehe

pp/s - I seriously wonder. Where do you get all the ideas and energy to do all these? :)

2 comments:

Alma said...

Dear Kina, wow...you are just like a reporter! Good job! Oh yah...actually, the kids are HALUS kids - HArapan Lulus. HARUS pun ok juggak! Ha ha ha! Sure....I will call you if I need you. At the moment, I have not got the final figure. I am really glad you enjoyed the camp and have gained new experience form it! As for my energy and ideas.....well, when you are doing something you LOVE....it becomes effortless. A lot of reading, watching television, thinking (most important) will give you all the ideas you need! Plus...my ideas, AND teacher Suzannah's are also derived from us having lived for 44 years....hee hee hee - the wealth of knowledge and esperience we have collected over the years, from inside the country and out. Love you always Kina! Mmmmuah!

e-liex said...

@ teacher alma

reporter tak buat homework! huhu.. boleh pulak tersalah harus and halus! i'm really glad that my mom sent me to the LC, get to know you and work with you~
love you too, thanx a lot and mmmuaahh!