November 22, 2010

7 Tanda Anda Seorang Pelajar Pergigian

Setelah menempuh alam pelajar pergigian selama hampir 3 tahun setengah, kajian saintifik oleh Nasiha Sakina mendapati bahawa terdapat beberapa tanda yang dapat dikenalpasti dimiliki oleh pelajar-pelajar pergigian. Ayuh kita perhalusi kajian ini dengan lebih teliti lagi.

1. Bahagian Mulut Merupakan Fokus Utama

Biasanya tabiat ini akan mula didevelop setelah beberapa bulan menempuh alam pergigian. Sedikit abnormal sebenarnya. Biasanya kalau korang jumpa seseorang, memula tengok muka kan? Then akan fokus ke mata , keseluruhan muka, rambut, then makin lama ke seluruh badan secara keseluruhan kalau lelaki mungkin akan berhenti lamalah kat bahagian dada. tapi ianya tidak berlaku pada pelajar pergigian. Bila tengok muka seseorang, secara automatik fokus kat bahagian mulut. Lepas tu mulalah mentafsir orang tu skeletal pattern class berapa, tengok bibir agak-agak smoking ke tak, kalau orang yang agak tua tengok pakai denture ke tak, kalau orang tu senyum nampak gigi lagilah buat analisis ada gigi berlubanglah, masalah gusi lah, etcetc. 

So, kalau korang rasa nak ngorat pelajar pergigian, pastikan gigi depan tak berlubanglah ye. Gi tampal cepat2 e. Gigi senget tak tersusun takpe, tapi kalau ada yang berlubang ke, hitam ke, kalculus sejambak ke, memang a real BIG turn off.

Erk! Dah tak nampak gigi dah pun!

2. Mempunyai Banyak Stok Ubat Gigi

Bukan setakat ubat gigi, tetibe stok polident untuk bersihkan denture tu pun ada! Apa kes?! Yela... nak buat camne.. tiap kali gi pameran pergigian ke, ada apa2 acara pasal pergigian ke, mesti dapat free gift. Sebagai rakyat Malaysia yang sejati yang memang sukakan free gift walaupun kadang2 tak guna pun, orang dah bagi free, kita amek jekla kan?

Sape-sape yang kehabisan stok ubat gigi, jangan segan-segan, confirm kina ada.
Bak kata Mail Upin Ipin, "Dua singgit~~~ Dua singgit~~~~"

3. Merupakan Orang Terakhir Exam dan Cuti Sem Anda 'Panjaaaaaaaannnngggg' Sangat   T___T

Cakap pasal ni, rasa sedih bangat. Orang lain sume dah duk bersuka ria ke halaman kampung tercinta, kami terpaksa menghadap kolej yang sama. Eleh, kina! Bukan ko balik tiap-tiap minggu ke? Ok2. Fine. Memang kina balik almost tiap-tiap minggu. Tapi, tapi! 2 ari jek... Lagi-lagi bila baca status kengkawan kat FB, blog.. sume da kat umah....Bagai terngiang-ngiang lagu "Balik Kampung" dendangan Sudirman. Lagi sakit hati bila kengkawan sekolah plan nak cuti beramai-ramai pada hari terakhir kina exam. Rasa nak hempuk2 jek sorang2!

Kina exam 6-10 Disember. Wish me luck ya!

Pastu cuti SEMINGGU jek. Nak hempuk2 fakulti plak lah camni.. haha!

4. Mempunyai Gaya-gaya Seorang Mekanik?

err,,, mekanik ke? Entahla... Tapi, yang pasti, kitorang mesti ada tool box yang berisi barang-barang haram pergigian seperti dadah plaster of Paris, pisau pemotong daging wax knife,playar dan macam-macam lagi. Certain orang, Bunsen burner pun ada.. huhu

Klik untuk tumbesaran abadi

5. Memiliki Kulit Tangan Yang Tak Halus Mana

Tanda kitorang kerja kuat tu! Haha. Kalau orang dulu-dulu, nak pilih bakal suami, mesti diorang tengok tangan kan.. Kalau kasar tu, kerja kuatlah tu. Kalau halus jek, sah membongkang jekla kerjanya. Dah tak applicable kot? Sekarang certain orang kerja kuat depan lappy tak kan lah tangan kasar kan... CEO - CEO pun berkulit halus mulus... Ok. dah mula tersasar. Kembali ke jalan yang lurus. 
Ye, kami pelajar pergigian tangan memang tak halus mana. Akibat asyik cuci jek tangan ngan sabun disinfectant, walaupun dengan bantuan sapuan lotion secara berkala, tidak mampu mengembalikan kehalusan kulit kami. Cewah! Macamlah sebelum ni, halus sangat... Tu satu sebab. Satu sebab yang lain, kemalangan di tempat kerja kadang-kadang tidak dapat dielakkan. Dan biasanya kemalangan-kemalangan kecik meninggalkan kesan-kesan halus yang berlaku, membabitkan tangan kitorang. Sebagai contoh,

Alahai, hantaran kuranglah camni ;P

6. Mengetahui Apa Itu Belon Sarung Tangan

ok.. Ni mungkin kat UKM jek.. kina tak sure lah kat uni lain.. Belon sarung tangan ni sangat popular terutama sekali kat klinik paeds (kanak-kanak). Nak pujuk budak nangis, bagi belon glove nih, nak bagi hadiah, bagi benda alah ni gak. Mentang-mentanglah free UKM sediakan takyah bayar... suka-seki-teka-teki kitorang jek nak membazir glove tu kan? Taukah anda budak dental UIA kena beli sendiri gloves ngan masks diorang; yang kita plak duk selamba jek buang tepi longkang?; Sesungguhnya membazir itu amalan syaitan trang tang tang... (wah, rhymes!)

Pertandingan meniup belon menggunakan hidung.
Siapa nak cabar? hahah


Jikalau anda memiliki sekurang-kurangnya 4 daripada simptom2 di atas, tahniah! Anda merupakan pelajar pergigian sejati.. Kalau tak, ok, gi balik study! haha. Oklah... Sampai sini jek.. eh, tajuk kata 7 kina... Ni baru 6..  Eh! Sukati lah. nak wat camne suka no 7 tapi idea sampai 6 jek nak wat camne?


p/s- m.f.a, congrats~~~ :)

14 comments:

Amar Amirah said...

hahahhaha....memang betul la semua ni. macam mechanic tu tak tahan ok, micromotor pun kene bawak sendiri ok T____T tapi skrg amar dah malas nak bawak tool box. segala bende sumbat dalam beg, tak senonoh. nak tahu taaak eliex, kitorg punye term utk wax knife = pisau malam, spanar = tang, Bunsen burner = spiritus burner and macam2 lagi lah yg pelik. belon glove memang sangat betul. Kitorang pun kene beli sendiri glove and mask T_______T

Nurul Huda Rahim said...

gigi depan aku tak tersusun sket. tp takdak lubang ke hitam ke kalkulus ke algebra ke sume takdak. so, ehem. ada can lah kan nak ngurat dokter gigi? haha.

:+:+:+:arina aliaa:+:+:+: said...

so trueee!!!

terasa sgt2..ngahaha...
tp zaman2 tu dah lepas Alhamdulillaah.. :)

uni kitorg dental mirror and segala instrument tak de 1 pn provided, semua kena bawak sendiri/beli sendiri. naseb baek dental unit tak payah beli sendiri T_T

e-liex said...

@ amar amirah

micromotor? ok yang tu tau tau. hahahah. tau takpe... sekarang pun kadang2 malas nak angkut tool box sumbat jek dalam beg. tapi beg lainlah. dah macam gi pasar lak angkut beg bagak2. huhu
pisau malam? ahahah. night knife?
owh.. yeke.. kira kitorang kat ukm ni sangat beruntung lah ek?

@ nurul huda rahim aka otak ketat

aku nak tulis otak ketat gak.. huhu. ehem. bukan ko nak kahwin CEO ke? reject2. haha

@ arina aliaa
uwaaahh!! parah giler barang sume pun kena beli sendiri! mau cecah ribu gak kan? kalau unit pun kena beli, kita bukak klinik terus la.. huhu

blurnanny said...

post ko ak xnk komen..tp ak nk momen satu je...m.f.a?? nice...

Anonymous said...

yg ke-7.... ble wat gg palsu or b'kaitan ngan gg msti akan ckp 'comel kan?' ngan wat mka mgharap org akan ckp... 'comel nya!!!' haha

Anonymous said...

kan kinot... ingat pe awak wat dpn ayun dlu? haha

e-liex said...

@ blurnanny
ko nih, pantang! haha.. and yeah, nice... :)

@ anon - ayun
haha. ape salahnya... gigi tu sesuatu yang comel ape! ;)

Puppet Koyak said...

eh, saya macam kenal lelaki itu!
itu badrul muner kan?
Hahahha

e-liex said...

@ puppet koyak

yup~~~ kawan e?

Anonymous said...

bestnyer glove provided..jimat ah JPA. UNi i yuran dah lah mahal.. gloves mask cap goggle sume kne beli sendiri..bersyukur-syukur..terbaek ah UKM..

seminar pergigian 2015 said...

Forsila KG II International Meeting & Exhibition - AEC is an economic integration between 10 ASEAN countries which covers several areas including human resources development, recognition of professional qualifications, closer consultation on macroeconomic and financial policies, trade financing measures, enhanced infrastructure and communication connectivity, integrating industries across the regional, enhancing private sector involvement Our dentistry field will inevitably be affected by this. Consumers are not only the locals, but also Singaporeans, Malaysians, and many other patients from ASEAN country. Likewise, foreign professionals are welcomed to Indonesia simply without passing through complex bureaucracy. Competition is therefore becoming tougher. It is very crucial for Indonesian dentists to enhance their knowledge and skills. semarang 30-31 may 2015, indonesia http://forsilakg2nd.unissula.ac.id/Pengumuman/finalannouncement

Anonymous said...

Salam...ukm pergigian ambil brapa org pelajar ye?

miss K said...
This comment has been removed by the author.