March 7, 2010

Patient oh Patient~~~ #2

Sila baca part 1 untuk feel yang lagi umpphh!

Kali ni kina nak sambung lagi pasal patient prostho. (Nanti2 la e kina interframe patient cons.. hehe)

Patient Prostho #5

Patient ni kitorang dapat thanx to Hon.. my coursemate.. Hon ni ada contact klinik gigi kat sekitar kl tu and kebetulan Hon dah dapat patient time tu so Hon pun bagilah contact number patient prostho #5 ni kat kina and my partner, erica...

Jumpa2 patient, rasa happy sangat~ Yela.. dah patient yang ke-5 kan.. Complete denture plak tu. So, budget senang la... Oleh sebab patient ni kitorang cari sendiri, tak lalu PCC (PCC ni cam nak tapisla kes patient tu senang ke.. susah ke..) So, kitorang kene suruh Dr check.. Kebetulan, Dr yang supposely handle group kitorang tu cuti.. so, Dr lainlah yang check..  Dr check2, skali patient tu ada flabby ridge.. Flabby ridge ni cam tulang kat rahang tu kan.. patutnya keras kan.. tapi, kalau ada flabby ridge, tulang dier cam lembut.. so cam boleh bergerak2.. (kalau korang tak faham pun wat2 faham la ye. huhu) Bila bahagian tulang tu boleh bergerak-gerak.. nak amek impression a bit susah la..

Then, Dr tu terus tak bagi buat. Siap suruh refer kes tu kat dier. Kitorang rasa apa lagi? Sangat sangat sangat kecewa la.. Ni dah patient ke-5 ni.. ke-5...ke-5! Tapi untuk hari tu, kitorang teruskan jekla buat apa yang boleh dibuat.. Kitorang amek jekla impression patient ni..

Oleh sebab rasa beraaaaattt sangat tak sanggup nak lepaskan patient ni, tak sanggup nak tunggu bila lagi boleh dapat next patient.. Kitorang pun tunggula Dr yang supposely handle group kitorang balik cuti.. Tanya2 Dr tu, Dr terus cakap "Takpe.. Nanti saya boleh tolong..." YEEEEHHHAA!! Rasa happy sangat~~~ Thanx sangat2 Dr Norziha~~~

Akhirnya, setelah sekian lama.. beberapa kali (banyak kali sebenarnye malu nak cakap. huhu) jugakla amek impression.. Yela.. patient nye kes a bit susah nak amek impression and kelemahan kina jugak... Alhamdulillah patient sangat memahami and sabar jek.. Siaplah denture patient ni... Bila tiba hari delivery, rasa sangat lega sebab sume ok.. Adelah kene alter sket2 lagi tapi basically everything is fine.. Denture tak longgar.. Patient tak rasa sakit.. Patient puas hati.. Muda 10 tahun.. Patient rasa sangat happy... Perasaan kina time tu rasa saaaaangat happy.. lega.. puas hati.. and satu perasaan yang sangat best and seronok tengok patient tu...Sebab dapat buat sesuatu, gembirakan, puaskan hati and tolong orang lain atas usaha kita ngan kawan2 and Dr.. and technician... Satu perasaan yang sangat best~

Patient yang saaangat comel ;)

p/s- Dah masuk clinical year memang lagi busy & stress tapi at the same time lagi puas hati, lagi banyak pengalaman, rasa lagi bermakna. And even dentistry ni first2 is not my choice, (bley baca sini), masuk clinical year, kina makin jatuh cinta with the world of dentistry~

7 comments:

otak ketat said...

hamboi macik. lebau senyum. jeles aku. tu gigi palsu ke bkn ye? hahaha.

e-liex said...

@ otak ketat
senyum seindah suria beb~~ XD

Jalani hidup apa adanya said...

salam kenal

fzmy said...

kina~~~
awk x nk amek sy jdik pt awk ke??

e-liex said...

@ jalani jidup apa danya
wsalam.. salam perkenalan juga~~

@fzmy
lorh... bkn awk ke yg xnk jadik my patient.. pe2 pun, dftr la dulu e.. n klo kt amek pun, sem dpn la ye. sem ni pun tggl 4 session jek...

Jard The Great said...

jumpa patient rasa hepi ek.. ehehe.. bakal doktor yg terbaik neh.. psstt.. gigi ku tgh menanti kamu... =p

e-liex said...

@ jard the great
doa-doakan la ye.. :)
wuhuuu! bunyik cam ade yang berminat nak jadik patient jek ni... :)kalau betul2 minat, bley email me.