March 29, 2010

Baik dengan Ex, Boleh ke?

I've once read, when a couple break, especially the one who's being dumped, he or she'll go through these 4 phases

Phase 1 : Angry
Phase 2 : Sad
Phase 3 : Acceptance
Phase 4 : Move on and carik len la~

Betul ke? Hmmm....

Ok. berbalik pada topik asal. Kalau korang break, korang leh baik ke ngan ex korang? Well, to me yang takde-pengalaman-couple-suci-very-naive-gitu-cuma-ada-pengalaman-ala-ala-couple-tapi-kene-reject-dengar-citer-kengkawan-jekla-duk-terpk-bila-musim-percintaan-aku-nak-tiba-confirm-korang lagi-banyak-pengalaman ni, it depends on two things :

1. CAMNE KORANG BREAK

Kalau reason korang break sebab korang dapat tangkap si dia curang ke... Sakit hati. Geram. Terfikir "punyalah aku setia cam orang bodoh jek dier menggatal carik orang len" Rasanya, kalau keadaan camni, korang takkan baik la ngan ex korang kan...?

Tapi, kalau korang break secara aman, masing-masing dah tak bersefahaman, hmmm... boleh kot still berkawan?

2. PERASAAN KORANG SENDIRIK!

Kalau perasaan korang still sama jek even dah berbulan-bulan break..
Kalau korang tak habis-habis ingat balik kenangan dengan si dia..
And then korang mulalah rasa rindu sangat but u know it will never happen again
Kalau korang mula jadi stalker dia.. Tengok dia kawan ngan sape..
Kalau dia ada partner baru, korang stalk pulak partner dier.. Pastu mulalah rasa sakit hati.. 
Kalau korang keep on asking yourself
"bila la nak belajar terima hakikat?"
"camne la nak belajar terima "he/she's not for u"
"camnela nak belajar tak fikir "i want him/her"
Atau dalam erti kata mudahnya korang tak bergerak-gerak dari phase 3...

Then, better DON'T stay as friends. Iye, memang tak baik putuskan persahabatan, tapi kalau persahabatan tu menyeksa diri kita, watpe kan? Tak pasal-pasal korang nangis, tak pasal-pasal korang sakit hati, tak pasal-pasal korang mengharap benda yang takkan terjadi....  Bak kata kak miaIf a man wants you, nothing can keep him away. If he doesn't want you, nothing can make him stay. So, move on!

Tapi kalau korang cool jek tak rasa apa2 especially kalau korang pun dah found the new one, boleh jek~

Bagi kina yang takde-pengalaman-couple-suci-very-naive-gitu-cuma-ada-pengalaman-ala-ala-couple-tapi-kene-reject-dengar-citer-kengkawan-jekla-duk-terpk-bila-musim-percintaan-aku-nak-tiba-confirm-korang lagi-banyak-pengalaman, kina rasa kina tak boleh kot baik dengan ex... And the reason would be the second reason....

Tetibe teringat quote yang diamek dari sini

"Jika kau memancing ikan, setelah ikan itu terlekat di mata kail, 
hendaklah kamu mengambil ikan itu. 

Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja. 
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu 
dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup."



Sama lah juga ;

"Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang.
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya.

Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja.
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKANsegalanya selagi dia mengingatmu."



p/s-lagi quote dari fifie ierina "when there is frustation, there will be a motivation to wake up"

pp/s-pergi summit semalam, tu yang tetibe teringat plak kenangan lama... huuu

10 comments:

suhaili azizi said...

fuiyooo...like sgt sume quote2 tu!!!well kina..awk cite mcm dh ade pngalaman!sriusly!tabik spring~!!

deqyalalink said...

haha..honestly leha ade sgt byk ex and leha still baik dgn all my ex-es..tabik cepat tabik cepat ! :)

ade yg xley baik ats alsn masing2 lah kan.. tapi kalau kite rase kite boleh baik why not? and kalau tak boleh baik sbb nnti tringat pengalaman silam lah or wudever, just leave.

for me, past is past. move forward and terima yang JODOH bukan kite yg tentukan. if ada, ada. takde, takde. *kdg2 susah trima tapi YES we have to!


hahahha bye ! :p

BN said...

for me~ present is better than the past...syg lebey kat present ni..huahua...

~BN

e-liex said...

@ SUHAILI
su kalau entry pasal luv2, laju jek komen! hehehe. Citer dari pengalaman sendiri, kengkawan, novel, blog, etc.. hahah

@DEQYALALINK
memang tabik spring lah! and yes, memang susah nak terima but we have to!

@BN
bn? barisan nasional? hahaha. bagusla cenggitu~ kahwin jangan lupa jemput! ;P

Anonymous said...

ermm...

et macho said...

wah3.pjg bjela ayat sambung2 tu.haha.

suke ah quotes neh:

If a man wants you, nothing can keep him away. If he doesn't want you, nothing can make him stay

muin said...

ko ade pengalaman ke, ngn sape, share la sket

nursarah said...

apa salahnya mencuba lagi kalau dua2 masih sayang.

e-liex said...

@ ANON
ermm?

@ ET MACHO
ayat sambung2 memang highlight! haha

@MUIN
mane ade... aku kan takde-pengalaman-couple-suci-very-naive-gitu-cuma-ada-pengalaman-ala-ala-couple-tapi-kene-reject-dengar-citer-kengkawan-jekla-duk-terpk-bila-musim-percintaan-aku-nak-tiba-confirm-korang lagi-banyak-pengalaman haha!

@NURSARAH
yup. true.. tapi kadang2, memang dah takde jodoh.. at one point, cam kena terima yang "sayang tak bermakna bersama..." walaupun sangatlah pahit...

yona said...

haha..kina,move forward is the best way coz u deserve a better person than b4,.hoho~