March 25, 2010

One's True Colour...

Senior2 semua gitau, "nanti, korang dah masuk clinical year, korang akan nampak dengan sebenar-benarnya, siapa kawan and siapa lawan." And it seems that they're right. Kata orang, perangai sebenar seseorang, kita bley tau bila keadaan dah terdesak. Betul ke? So, apa perangai yang akan terserlah?


NOTA PENAJA : ENTRY INI DITULIS SECARA GENERAL. BUKAN NAK MENGUTUK OR MENGHENTAM SESIAPA SPECIFICALLY. KEPADA YANG TERASA...  HMM.. SIAPA MAKAN CILI, DIER TERASA PEDASNYA.. KAN?


1. JUAL IKAN = SELFISH = PENTINGKAN DIRI SENDIRI!!


Ok. Camni citernye. Al kisahnya kitorang kena buat wire bending. Menatang apa wire bending nih?


Err.. tak siap lagi nih! huhu

Wire bending ni kena dapat approval daripada Dr. Bukannya boleh main bend2, bengkok2 sket dah, siap. Mau kematu jugak jari comel kina wat benda alah ni. Ok. Memang salah kitorang la wat agak lambat. Biasa la, last minute... Banyak pulak membebelnya. Dah2. Cerita cepat.

Pada satu petang yang ramai giler orang nak tunjuk Dr dapatkan signature, yup, memang sepatutnya group CD punya session, tapi perlu ke ko potong queue sume orang dah siap tulis nama lagi, gi mengadu kat Dr, ari ni group CD punya session. Bagi budak CD jek yang tunjuk. Dr tolerate la, bagi budak CD priority. Kalau CD dah abes, baru leh dak group len. Ok. fine.. skali sampai 2 jam setengah tu x abes2 lagi dak group CD. Mana nak abesnya, Dr suruh alter sket, pastu korang ubah, pastu masuk tunjuk balik kat Dr. Bukannya beratur belakang budak group len lassssst skali. Memang sampai abes session pun tak mungkin dak group len bley masuk!

Tapi yang jadik isunya,  Ko pehal?!!! Time session group lain, ade pernah kitorang halau ko keluar? First come, first serve la. Even time tu patutnya group kitorang punya session, ada kitorang bagitau Dr check group kitorang nye jek? Semua orang pun nak dapat markah, semua orang pun nak Dr punya signature, So, kitorang paham la bila korang masuk group lain punya session and mintak tanda tangan Dr. Be considerate la. Ni tidak. "Argh.. lantak diorang la. Sape suh diorang wat lambat. Padan muka. (one part, memangla padan muka.. huhu -ni kina tak salahkan orang len la, salah kina sendiri la..T_T) Lantak koranglah, asal aku dapat lepas, dapat sign Dr, cukup. Korang? Hmm.. Nasiblah..."

And disebabkan nila setitik, tak pasal2 group members korang pun terima padahnya... Tak pasal2 satu batch bengang ngan group korang. Sedih kan?



2. DENGKI + IRI HATI

Dengan bergaya ayu, dah siap pakai lab coat kemas bergosok, melangkah yakin nak menghadap competency test tetibe
"Kak Ain, hari ni competency Group DEF jek, jangan bagi AB masuk. Diorang dah banyak kali ponteng kelas OP untuk masuk Endo"

WHAT THE HELL??!!! Bila masa plak group kitorang selaluuuuuuu sangat ponteng kelas OP untuk masuk endo?! Plus, macam la ko tak penah ponteng kelas OP untuk masuk Endo. And yang ko dengki sangat ngan group kitorang nak masuk teruskan niat murni nak siapkan competency test apa kes?! Tak pasal2 kengkawan aku yang dah ready semangat giler nak masuk competency tu, kena turun bagitau Dr, Dr  bagi kebenaran, bagitau Kak Ain tu pulak, Kak Ain tu nak dengar cakap ko jugak ntah pasal ape ntah, barulah kengkawan ak boleh masuk lab tu.. Kalau aku lah kat tempat diorang, betapa tak tenangnya nak amek test tu...

3. TAMAK = GILA REQUIREMENT SAMPAI TAK PEDULIK PUN ORANG LAIN

Patient : Sakit kat gigi ni... (Sambil tunjuk gigi geraham)
Operator = Gila Requirement : Owh... Ok... (Dalam hati, "wah, kat gigi depan ada lubang. Gigi depan lagi senang, markah pun banyak. Boleh buat 2, 3 gigi. Kalau buat gigi belakang sempat buat satu jek")

So, bila supervisor tanya nak buat gigi mana..
Operator = Gila Requirement : Patient complaint of the anterior (depan) teeth that compromised his aesthetic. So, i would like to do the restoration on 11, 21 (sekadar contoh, kina tak ingat la gigi mana...)

Wei... ko sanggup abaikan buat dunno jek ngan patient nye complaint semata2 nak kejar requirement. Semata2 nak markah banyak. Padahal dah cukup banyak dah markah ko tu! Orang len lagilah terkapai2 nak fulfill the requirement. Cool jek. Tamak sangat! Ingatlah markah tu bukan segala-galanya. Markah banyak, etika & kemanusiaan hilang,watpe? apa tujuan ko hidup sebenarnya?

4. LICIK GILER!

Dengan ayu, baju cun tak lupa lab coat dah gosok, Student A meneruskan mounting gigi Paeds (gigi kanak2) kat lab sambil membebel2... 
Student A : "wei.. korang ada gigi Endo lebih tak... " 
Dengan memecut laju lari ke locker 
Student B : "Saya ada. Saya ada. Ha... u pilih la.. Nak yang mana.. Nak amek dua pun amek la..."
Student A : "Betul ni? Wah.... Thank you.. Thank you.."

Hari berjalan seperti biasa. Bila time simulasi Paeds, bila gigi Paeds diperlukan dengan tak semena-mena,
Student B : Ha... ari tu, I dah bagi u dua gigi.. I skang nak mintak satu jek gigi paeds. Satu jek
Student A : Hah? Mana boleh... I pun tak siap lagi.. Mana tau nanti nak kena repeat.. Lagipun Endo u dah siap kan.. So, takpela u bagi  that teeth....
Student B : I nak jugak! Ingat ar.. hari tu i bagi dua gigi.. I nak satuuuu jek...

Dengan tak rela hati, Student A pun bagilah gigi tu.. Tak nak gaduh kat simulasi.. Nasib baik lulus with first attempt....


Kesimpulannya, yup. Everyone is not perfect. Takde siapa pun yang sempurna. Kina pun bukanlah baik sangat... Tapi, kina berharap sangat despite segala kesukaran, ketensionan, ke-desperate-an, kina takkan buat cam kat atas ni.. Harap2 sangat.... And semua yang berlaku ni, actually sangat menyedihkan. Memecahbelahkan kitorang satu batch.. sedih sangat.... Hope kita semua belajar from this mistake and semoga benda ni tak berlaku lagi... :)

p/s- klo korang nak komen, pliz don't put their names e.. Kita diam2 sendiri sudah... Tq~

12 comments:

Solarchild89 said...

ya Allah...dahsyat nyer manusia.saya nak mintak maaf sbb takleh tlg akak ritu mse akak mintak gg sbb sy tak bwk gigi+takde gigi paeds.tapi,saya pon slalu last gak disbbkn sestgh manusia mcm yg akak cite kt ats ditmbh lg dengan skill sy yg teruk ni,huhu

Anonymous said...

wowowowowowo....

XTAU LA SAYER NAK CAKAP APE...SAPE TU..SAPE TU..SAYER XTAU..SAYER XTAU...

OK LAAAA...AKU PON ANTARA YANG LAMBAT ANTA WIRE BENDING TUH..ALASAN2:

1) SMGT BUAT PROSTHO SEHINGGA 'TERLUPA' LAK WIRE BENDING

2) SMGT STDY--SAYER DAH ABES STUDY SUME UNTUK 1ST & 2ND SEM PUNYE...OP PUNYE SUBJEK PON MMG BERES...KORANG TRY AAA TANYE AKU PASAL CYST2 TU...KONPEM LANCAR AK JAWAB~~ KORANG NK TIRU AK PON LG BAGUS DRPD 'KORANG TIRU LECTURE NOTES SEBIJIK2 TUH'...NNT TYME XAM SAYE X DUDUK BAWAH..SAYE DUK ATAS...SO BOLE LA AWAK TIRU SAYA KN..KN....

3) SMGT STDY UNTUK ENDO SIMULATION...LAST2 KENA HALAU??? HOHOHO..BAPAK KAU PUNYE KAH SIMULASI ITU...

4) SMGT HIBERNASI DLM BILIK...DGN HARAPAN ILMU2 DRPD LECTURE2 NOTES BELAMBAK DLM BILIK ITU MERESAP...TP OTAK SAYER DIPERBUAT DRPD BESI...OH..MELANTUN BALIK ILMU2 ITU..

CONCLUSION~~
KALAU SAYE X DPT TOP 10 PROF XAM NI XTAU LAAAAA...

e-liex said...

@ SOLARCHILD 89
huuu.. pasal gigi paeds tu xpe... da setel da... hmm.. bak kate senior "nanti da masuk clinical baru tau..."

@ANON
1.wahla~ ni mesti deliver dua denture ni.. mantap2

2. nex week duk sebelah ar camni

3. cakap dari pengalaman nampak~

4.sengal! ahahha

Kesimpulannya, confirm dapat top 10! ;P

teka lar~~ said...

kina..nk blog kak kira 2..nk bce gak..

deqyalalink said...

takpe lah kan..orang pijak kapla kite, kite pijak balik.mane bley bg muke..
perangai tak penting yang penting rupa hahahahakk

Anonymous said...

wahh dasatnye..kitorng pon ade la yg selfishhhhh gak kdg2,tp cam bese ah, yg siap dlu kne la ajr yg lmbt..tp sye mmg xleh kompromi bile org x tgok demo,ps2 sebok tny nk buat pe..wtw?..ok2,terkasar pulak..hehe..bak kata dr.wan:yg pndai2 kne la ajr yg lemah,kgn nk naik sorng2,2 bkn pemimpin nmenye tuh...


ahhh..pjgnye komen...huhu...

-dental 2nd yr-

e-liex said...

@ TEKA LAR
hmm.. azi? k kira dah delete la entry tu.. tp blog dier sakiiralicious.blogspot.com

@DEQYALALINK
hang memang.. rupe jek pnting... hahah

@ANON
klo yang memang sengaja ponteng demo tuh mmg carik pasal la.. tapi klo ade reason and pas tengok lupa le.. tolong la... btw, digalakkan komen panjang2 :)

Anonymous said...

kina...this is my opinion...as member of group cd..wat i get to know is that the person u all talking about from day 1st..just asked for priority...
n if u guys wanna know..that day..we went inside the clinic n waste most of our time waiting for the doc..bcoz the doc..not only checking our models..but she is having post grad students to supervise as well..we waited for such a long time for our turn to be checked...
the other thing..about cutting the queue...i dont know who did that...but im not SUPPORTING anyone..all are the same in this situation...even that day i went for approval during other group session..there are people who cut queue although there are alrdy people queuing..but no issue came out..u see...all are the same..not 2 put blame on particular group members...n im very sure that in case if it was other group's session..the same thing had happened..believe me...
during our previous session...many other group members meet the doc n many of their wires approved compared to ours..but we didnt say a word...
this thing become an issue..bcoz everyone become selfish..thats the reason..not to put blame on anyone..but own our ownself...all are the same..same attitude as well..these are all my opinion..not to point anyone..tq..:)

e-liex said...

@ ANON
yup.. i noe... it became an issue coz i guess when he/she just go directly to the dr and ask priority to be given to group cd where else other groups have never done it.. just based on first come first serve or whoever frens first come, they'll cut the queue and just join in. And everyone is desperately wants to show dr and there we can see most of us are being selfish... i'm not pointing anyone too as mentioned early in this entry coz i know it's all my fault as well. Salahkan diri sendiri. But at the same time, i'm very disappointed with what happened. During this critical time, i hope that frens would not only think of themselves, technicians would be much easier to be found and the dr would be more considerate but no.. it didnt happen and at this moment, there's nothing i can do... tq for ur comment though but i prefer it u put ur name~ :)

-devi cute gurl-:) said...

hei..kina,,its me la..devi...
i put my name but it didnt appear...hehe..:)

dAyAnA said...

ok..baru nak baca blog ni wpun da terlambat and semua org dah hantar case ortho dgn jayanyaaa...alalalal~

i'm not interested in ortho-mode case tu...sebabnya pada hari kejadian, org kat depan lif 2nd floor, tak beratur pun dekat s1 bcos it is already congested wif u guys..huu~ tapi pengalaman beratur 2jam x 3kali dan TAKDAPAT pun sign dr disebabkan org2 tertentu yang berlagak seperti PENYELAMAT KUMPULAN sgt menjengkelkan..huuu~

apa yg org nak comment is regarding clinical evaluation and operative points..rasanye semua org tau sape yang dimaksudkan kina dalm cerita num 4 tu kan...huuu~seryusly, dia ni tak malu ke apaa??adoyyy~pt tu sakit sebab abrasion kan? yg pergi hantu buat class 4 tu pasal apa? kau gile? memang la gigi anterior tu pun patutnye di-restore..but it is nt why pt came to the clinic that day~kau lupa ke tx plan phase 1 : emergency tx? dah dia sakit kat abrasion, wat la clasV..sandwich technique dpt 3 markah kot~hishh..2 point je kaan??kau nye markah da 90+ kott!!aku yg session hari2 ni pun point 68je okeh?(byknye class1)

ingat nak comment sekali pasal competency test tu, tapi sebab marah i da reda with that particular syaaitonn, so, i'll pass.

hikhikhik~

e-liex said...

@ DAYANA

tak guna si comel dah? ;P

Memang dier hantu gile markah tak ingat pun phase 1 emergency treatment tu kak... Saya pun dapat 49 jek kak.. Tak cukup satu jek! Tapi Scaling dah sampai 10! :)

Nasib Dr Faudzi sangatlah baek~~~