January 26, 2010

I am Me!

Pilihanraya Kampus datang lagi!!! And, i'm one of the candidates. All my life, i've never imagined that i would involve in this kind of thing.

I'm representing neither aspirasi nor gm. I'm just representing the dental student of ukm. I know people will label me as this, or that , but seriously, honestly, i myself really HATE the idea of this kind of political group. WHO started it first? I thought pilihanraya kampus is all about choosing the one that you believe can be the voice, can be the representative of the students of the faculty, can be the one that you believe have the capability to do something for the students for their own good? Why would you need this kind of grouping? As the simulation before the real election?

WHY DO I HATE IT SO MUCH?

Because it encourages hatred, manipulation, discrimination, berpuak-puak. I believe that supposely, we choose the best. Based on it's individuality. Not based on which group he/she represents.

"Ko undi sape wei?"
"Aku undi MAMAT A"
"Wei.. tapi dier sokong parti A la.. Parti A tu kan bla bla bla"
"Tapi, MAMAT B tu tak bagus la.. Wat keje lembap kot"
"Yela.. Tapi dia parti B seh.. parti B kan bla bla bla.. "

And then, you vote based on party, based on his/her group not based on his/her potential as an individu.

And then, bila wujud benda2 alah ni sume, let say parti A yang menang secara keseluruhan. Tapi, ada gak kerusi yang parti B menang. And this will happen

Orang Parti A 1 : Hmmm.. untuk jawatan ni nak bagi kat sape e?
Orang Parti A 2 : Ala.. bagi jek kat si parti A tu..
Orang Parti A 1 : Tapi.. si parti B ni lagi bagus kan?
Orang Parti A 2 : Ko gila? Kalau bagi diorang masuk, habislah wei...

That's why i hate this kind of grouping. It doesn't let the one that is more capable, orang yang lagi layak untuk pegang sesuatu jawatan tu. Orang parti A reject idea orang parti B walaupun idea tu gempak gila boleh bawa perubahan yang positif. Orang Parti B pulak, mentang2 tak menang keseluruhan asyik nak condemn jek. And this thing is vice versa. Mana2 menang pun sama jek.

Cuba kalau takde this kind of CRAP. Mungkin, ini yang akan terjadi

Individu A : hmmm.. si polan B ni bagus untuk jawatan ni. Si polan C pulak ok untuk jawatan tu. Semua orang setuju?
Semua : ok2. setuju~~~

No discrimination. Purely based on your capability, leadership, individuality, justice.

I know that the real world doesn't work like that. Am i too naive to face the real world?

"Trying to be someone you are not, is a waste of who you are" 


13 comments:

fiD said...

hope u'll be MPP, great xperiance!

partisan? ignore it!

Anonymous said...

be urself!!!! nnt da jd pmukm jgn bz2 sgt..ssh nk date.. kalo x, ak xmo vote ko..hahahaha..(ade gk ea org mcm ni)

>>>>>>blurnanny cun<<<<<<<<<<<

e-liex said...

@ fid
thanx~ bunyik cam penah merasa jek? how i wish i can completely ignore it..

@ blurnanny cun( terpaksa tulis seh.. ;P)
reason ko xnk vote ak sbb ssh nk d8 la.. mantap2.. haha

otak ketat said...

gewd luck weh! kalau berjaya jgn lupa belanja aku mkn. tehee.

e-liex said...

@ otak ketat
thanx~~~ wei.. ko la blnje ak mkn~~~

fiD said...

alrdy be MPP? hahaha

e-liex said...

@ fid
alhamdulillah... harap dpt jlnkn tugas ngan baik.. but stdy still 1st priority la.. amin...

Ro Zhaf Zeck said...

tahniah..
bace post sebelum ni terfikir dasatnya tuan punya blog ni post bende2 yg jarang dilihat.
neway nice information..berdebar2 ku membacanya~

e-liex said...

@ ro zhaf zeck

thanx~
huish.. smpi berdebar tuh!

fiD said...

wow! anata wa hippon desu? (betul ke x aku ckp nie)

aku said...

wow! siyes ni kina????
terkejut seh

tp seswai la dgn kau.congrats ah

Anonymous said...

kak mizah here~uhu.rasenye cam semua pn akak da explain kat kina.but nvm.u will experience it urself.n then only awk akan paham semua tu.if ade pape..juz contact me k.all d best! *da jadik MPP memang akn buat kerja utk semua org.tak kisahlah mane2 calon diorg undi or mane2 parti diorg sokong*

e-liex said...

@ aku
x caye ek? huhu.. thanx~

@ k mizah
hope it'll be a great xperience~ thanx a lot kak~