June 17, 2010

Pengajaran Hari Ini : Lain Kali Save Terus!

Perbualan antara Kina ngan pegawai JPA

"Hello, tadi ada call no ni ke..?"

"Erm.. Siapa ye ni?"

"Nasiha Sakina"

"Owh.. Cik Nasiha Sakina.. Saya dari JPA.. Boleh saya minta no IC?"

"890704******"

"Erm.. Cik Nasiha Sakina binti Ramzuzzaman ye..?"

" Ye saya.."

"Dentistry UKM tahun 3?"

"Ya saya.. Buka sem ni masuk Tahun 4.."

" Saya dengan dukacitanya nak maklumkan.."

"Mengenai pointer rendah tu ke?" (Tak sabar, nak potong jek!)

"Owh.. bukan2. Yang pasal surat amaran tu kami pun tak tahulah kenapa. Sebab setahu saya dentistry takde pointer2 ni"

"Ha... tula pasal. Saya pun pelik kenapa boleh dapat surat amaran tu.."

"Owh.. sebenarnya sejak tahun 2009 kami dah stop dah kirim surat amaran.. Tapi kami dapat aduan daripada dekan universiti yang mengatakan result korang makin menurun. Maka kami pun hanya mengikut arahan dan hantar surat amaran tu.."

"Owh.. "

"Sebenarnya, dukacita saya nak maklumkan bahawa bayaran JPA untuk dentistry UKM akan dikurangkan mulai kemasukan seterusnya. Yang semester berikutnya korang dah dapat kan?"

"Ye2. Untuk semester berikutnya dah dapat. Maknanya untuk semester 2 nanti dapat kurang? Dapat berapa ye?"

"Untuk dentistry UKM, peruntukan dikurangkan dari yang sekarang korang dapat RM6382 kan? Kepada RM4200 macam waktu mula-mula kamu semua dapat.. Kami dapat arahan dari Kementerian Pengajian Tinggi.."


"Hah? Sampai RM4200?"

"Ermm.. ye.. (ngan suara cam bersalah!) Disebabkan masalah ekonomi sekarang, budget terpaksa dikurangkan.. Bukan dentistry UKM jek yang terlibat.. Untuk Fakulti Kesihatan Bersekutu pun kami kurangkan dari RM5 ribu lebih ke RM4200 sama macam korang..."


"Owh.. medical camne pulak ye?"

"Untuk pelajar medic, kami tak kurangkan biasiswa sebab kami dapat laporan dari PERSIAP bahawa yuran kolej pelajar perubatan agak mahal.. Cik Sakina ni wakil persatuan mahasiswa fakulti pergigian kan? Sebab saya dapat no cik Sakina pun dari persatuan"

"Owh.. yeke.... Tapi pelajar dental pun yuran kami lebih kurang RM1500... Lepas tu banyak lagi nak beli selain buku kena beli jugak dental materials and all that..."

"Owh.. yang tu kami tak pasti... Mungkin Cik Sakina boleh bawa perkara ni. Untuk makluman, bukan dentistry UKM je yang terlibat. Dentistry UiTM lagilah. Since diorang tak payah bayar yuran (Betul ke?!) kami buat keputusan untuk kurangkan kepada RM3 ribu lebih jek.. Basically semua IPTA lebih kurang samalah.. Duit poket untuk satu sem lebih kurang RM2000 lah..

"Owh.. yeke.. saya harap JPA dapat consider lagi keputusan ni.. Keputusan ni dah confirm ke?

"Erm.. masih dalam perbincangan tapi kemungkinan besar dah confirm lah.. Just bagitau rakan2 untuk bersedialah. Jangan habiskan JPA sem ni..."

"Owh... ok.. Tapi saya sangat berharap supaya pihak JPA dapat consider lagi keputusan ni.."

"Hmm.. baiklah Cik Sakina.. Sebelum tu nak tanya...








 SOK CIK SAKINA PERGI KEDAH CAMNE YE?"

"KAK DAYANA!!!!!!"


Best prank call ever!!!


14 comments:

dAyAnA said...

hahahahahaha!! lagi sekali...HAHAHAHAHAHAHA!!!!~

otak ketat said...

malu woy! kalau aku, dah tuka U dah sem dpn. haha.

e-liex said...

@ kak dayana
lawak giler!!! ampun!! saya save terus no akak! haha (menggelabah giler bila dengar JPA nak kurang. huhu)

@ otak ketat
uish. sampai nak tukar U tu... takpe2.. skang cuti.. nanti diorang lupa ar tu... hehe

et said...

uuu.hampir2 nak percaye da tadi.rase nak nanges pon ye jugak.wuwuwuwuuu~ tipah tertipuuu

e-liex said...

@ et
kan... memang tadi dah caya habis la... kak dayana memang superb bab2 menyampaikan prank story ni! haha

akubukanpuitis said...

bongeks la wehhh!!!!! aku da kerut2 muke nk ngs bace td!!!! uwaaaaaaaa~~ secara x langsung ditipu jugaK!!!! hish!!!!

rai cun said...

kak D hangit!!! mcm mn xgelak lgsung..gile pndai berlakon..hoho

e-liex said...

@ akubukanpuitis
hahaha~ korang yang baca ni pun tertipu gak!

@ rai
dia memang drama queen! ;)

suhaili azizi said...

haha...br nk pengsan dgr jpa rm4200..kina xkn xknal suare kak d?

dAyAnA said...

adoyyy..tutp hidung 7 minit tahan gelak okk!!hahahaha..lawak2!!~adeehh!!

e-liex said...

@ kak dayana
sampai tutup idung!!! hahah. btw, bukan saya sorang jek yang terkena.. ni kat atas2 ni... kak izzah nye respon lagilah.. (time tu dier kat umah saya)
"owh... bagi saje2 jek surat amaran..."
"hah?!! 4200 mana cukup! dahlah duk Plaza Rah!" Susah giler nak tahan gelak tengok muka kak izzah cuak gile! haha

ravishingpeacock said...

lor kne prank ke LOL real gile haha

akad said...

hahahahahahahahahahaha!! adeh2..

muhammad izzuddin said...

ngeh2,,,sab0r je la,,,