February 4, 2010

Things That Make a Dental Student Happy~~~

Masuk tahun klinikal, stress and tension level kitorang semakin bertambah. Tapi, ada beberapa perkara yang mampu mengurangkan our stress level...

Having a good partner

Here at UKM, we work in partners. So, dalam satu clinic session tu, sorang akan jadi operator (the dentist) sorang lagi akan jadi assistant. Pandai2lah korang nak bahagi bila jadi operator, bila jadi assistant.. Partner2 ni, bukan kitorang yang pilih, fakulti yang tentukan. And, setiap tahun, kitorang akan bertukar partner..

Erica Wong Jie Han, i'm very glad to have you as my partner. Boleh tolerate nak sesi bila.. tak marah walaupun banyak kali kena pegi kaunter amek barang.. (kalau buka klinik sendiri confirm bankrap!) I wat salah, u tak marah pun... I tension patient tak datang, u pun tension sama... I happy dapat markah, u pun puas hati... Thanx a lot erica! Really2 glad and happy having u as my partner. Kalau boleh, next year pun i nak pair up with you...

aktiviti merepek bila patient datang lambat ;P

Patient yang compliance

Patient yang compliance betul2 dapat mengurangkan stress kitorang. Setiap kali appointment pun boleh datang. Kalau tak boleh datang pun, bagitau awal2. Sempatlah kitorang panggil patient lain... kitorang sangat sedih and sakit hati kalau patient tak boleh datang.. Lagi2 kalau bagitau last minute.. Pukul 2 appointment, pukul 2 lah gtau takleh datang.. Ada lagilah pulak. Melarikan diri. Off handphone, kitorang call taknak angkat, tapi bila guna phone kawan, angkat la plak? Bunyik cambest kan? Yela, patient tak datang means takde la clinic session means bolehla balik awal~~~ Tak.. totally not. First, kitorang nak jadik dentist kan.. So, kalau patient tak datang, camne nak berlatih skill nye? And secondly, kitorang ada requirement! Tak cukup requirement, kena barred from exam. Tak dapat masuk exam hall, apa lagi, repeat year la.. Ya Allah.. Taknak.. Mintak jauh.. Cukuplah 5 tahun...

Bila patient memahami keadaan kitorang as a student

Yup, as a student, kitorang buat memang agak lambat. Tak confident lagi.. (but it can be built up right?) Tak expert lagi... Every step, nak tunjuk supervisor... Tunggu giliran lagi.. Bila patient urge kitorang "lama lagi ke...", "Kalau kat luar tak wat camni pun", "Kalau private kejap jek" akan timbul perasaan bersalah dan stress... We are trying our best... So, please, understand us... We are trying to do as fast as we can.. I know being on the dental chair is tiring.. and maybe not that pleasant... But please, bear with us...

But, bukan semua patient camni... Ada yang sangat2 memahami keadaan kitorang... Siap nak back up la... Pujuk la..(patient yang pujuk dentist!huhu) Ada kalau extra special siap bagi hadiah lagi.. kan rai kan..(everytime patient rai ni datang, mesti bawa kuih la.. kek la.. macam2!)

And kitorang jugak akan sangat happy bila patient puas hati ngan treatment "Lepas tampal, dah tak sakit dah", " Hmmm.. cantik tampalan ni.. sama warna ngan gigi.. tak nampak sangat..", "Eh, dah inject dah? tak rasa pun.." Rasa sangat happy~~~

Bila dapat supervisor/doktor yang cambest!

Supervisor pun memainkan peranan dalam menyumbang tahap ketensionan kitorang. Kalau dapat Dr ***** (Jeng3... sapekah itu? huhu) Dengar nama pun dah seram ek? Doktor yang cambest akan membantu melancarkan clinic session kitorang, tak mempressurekan kitorang, tolong proses pembelajaran kitorang, betulkan kitorang.. Kitorang boleh terima kena marah ke, tegur ke.. lumrah orang belajar kot.. tapi.. asalkan rasional ye doktor... Kami budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan~

So, ada sesape nak jadi my patient? hehe

10 comments:

Anonymous said...

ak perasan setiap kali ko wat cter kat blog ni mesti ade kaitan ngan aku....rs mcm blog ni khas tuk aku!! huahuahuahua

blurnanny menawan ><

Anonymous said...

cute partner!!

Anonymous said...

stuju ngan blurnanny menawan..asyik die je

nama ak xde masuk pn kina...camner nih? hahaha


arapaima hensem ><

e-liex said...

@ blurnanny
xsanggup da ak nk tls pkataan blkg.. huu.. ak pn xtau la.. da slalu sgt berkepit ngan ko.. patient ko pun ak da knal.. huhu

@anon
sorry, but she's taken! hehe

@arapaima
da ko sombong jek ngan ak skang ni.. hahah

otak ketat said...

haha. aku nak aku nak aku nak. jd patient kau. ekekeke. tolong beruskan gigi sy ye :p

fiD said...

uyoooo... tengok muke hang, gigi terus jadi ok, heee

e-liex said...

@ otak ketat
haha. seyesly? klo btul, nnt ak try arrange.. tp, klo nak wat braces, ak xleh lg..

@ fid
sampai camtu skali? takut e fid.. huhu...

otak ketat said...

haha. free ke apa neh? kasik treatment putehkan gigi pn oke gak. hikhik. kau dak ukm kan? umah aku dekat ja dgn ukm. mak aku pn keje ukm. ahaha.

suhaili azizi said...

sy stuju ngn point last skali tu..kitorg kt S4 evry khamis blk clinic msti stress!!b4 stat clinic jntung bdegup laju..adoiii~~

e-liex said...

@ suhaili azizi

surgeri 4 memang mantap sangat doktor2 nye!