February 18, 2010

Roller Blade & _ _ _ _ _!

huwaaa... lama sudah tak berupdate... huhu.. ok. Rasanya tak lambat sangat lagi kan. "SELAMAT TAHUN BARU CINA" to all my chinese friends, readers and sume2 la yang menyambut... special pesanan to erica : limau i taknak ar.. dah banyak dah.. tapi angpow jgn lupa! hehehe


Dalam banyak-banyak binatang, binatang apa yang korang paling takut tak pun geli tak pun cam trauma ar tak boleh nak tengok pun? Bagi kina, tak lain tak bukan, _ _ _ _ _! (jeng3.. sila baca entry hingga habis untuk mengetahui jawapannya~~~)

Al-kisahnya...

Pada suatu petang lebih kurang 10 tahun yang lalu... langit biru terhampar luas disinari cahaya sang mentari...  yang cuacanya cambest jek untuk main... sekumpulan kanak-kanak berusia 10 tahun cenggitu mendapat ilham ntah dari mana ntah untuk main roller blade.. (nostalgic seh.. mana ada budak2 skang men benda alah ni?) Kina pun agree la.... Baliklah rumah, amek roller blade yang dah beberapa bulan duk dalam stor berhabuk pun lantaklah. Dengan TAK PAKAI STOKINGNYA, terus masukkan kaki comel dalam roller blade tu.. Masuk2, adala rasa cam geli2 skit.. Tapi, nak main nye pasal, buat bodo jek.. ala.. Habuk jek kot...

Kina nye dulu xdela lawa cenggini....

Kina pun meneruskan aktiviti petang ngan bergumbira bersama rakan sume.. Sambil tunjuk skil yang takdela terer mana, main pun dekat atas jalan tar yang kalau jatuh mesti best... Bergelak ketawa riang gembira.. Tengah2 main tu, adalah rasa sakit kat kaki... "Isk.. apasal rasa sakit semacam ni.." Tapi, still, ngan bijaknya, wat bodo lagi... Sebab, kina ingat sakit sebab eczema.. Memang kina ada masalah eczema sket kat kaki dulu.. Menatang apa plak eczema ni? Eczema ni sejenis penyakit kulit biasanya genetic yang menyebabkan kulit kering, gatal kadang-kadang mengelupas sampai luka2...  (Kalau rajin, sila tanya pakcik google)

So, dalam hati.. "Argh. maen jekla.. Susah pulak nak bukak pasang bukak pasang roller blade ni.." Setelah lebih kurang dua jam bermain gelak ketawa riang gembira sambil menahan sakit kat kaki sampai azan maghrib mak pun dah panggil masuk.. Barulah terkedek-kedek balik...

So, apa first thing kita buat bila nak masuk rumah? Bagi salam sambil bukak kasut la kan.. in my case petang tu, roller blade la kan.. Biasanya mula bukak dengan kaki kanan, tapi entah nape ari tu, kina bukak roller blade kiri dulu..  kina buka2 .. sekali...  MELOMPATLAH seekor KATAK! Diulangi, KATAK ke bahagian atas roller blade tu... Nasib tak lompat atas kina... Kina apa lagi? Terus menjerit "MAK!MAK!!! " sambil berlari masuk dalam rumah ngan sebelah lagi kaki STILL PAKAI roller blade tu lagi.... (sila bayangkan situasi  insiden ni berlaku)

"Sampai ati ko pijak2 aku kina..."

So, watpe pastu? Terus masuk bilik air basuh kaki and rendam kaki ngan air panas letak skit serbuk warna purple.. ntah apa ntah.. Kalium permanganat tak salah.. Sambil tu duk terfikir-fikir.. "Abes tu.. tadi... yang aku rasa geli2 tu.. ntah2 aku pijak kulit katak tu... Ngan lendir2 kat kulit dier lagi... Yang aku rasa sakit2 tu.. ntah2 katak tu ngah gigit2 jari kaki comel aku... Ntah2 katak tu dah kencing kot kat kaki aku..." Ingat balik, memang rasa cam, euuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!

Sekarang ni, kina still fobia lagi ngan incident ni...  Nampak katak dekat jek, terus melompat. Seriously melompat. Pernah sekali tu, time matrix ada katak duk melepak depan bilik kina.. Kina dari luar la... Nampak jek, reflex lompat ke belakang. Reflex tu! And lepas incident ni, terus kina tak main dah langsung roller blade. Kengkawan pujuk pakai stoking la.. cucuk guna lidi check dulu ade mentang pe2 la... tak jalan.. memang tak sentuh la! huhu

p/s- dapat idea tulis pasal memori hitam katak ni lepas baca entry ni :)

13 comments:

otak ketat said...

haha. tiba-tiba femes plak katak ye. ngek lenkali check ar dulu. main sarung ja. amek. dah mcm bermain roller blade acara berpasangan ja aku rasa. hehe. tp aku paling geli lipas. katak geli jugak. tp lg geli dgn lipas -.-

Anonymous said...

muahahhaahahaha. i there that tyme when it happen!!
very2 funny..

Anonymous said...

muahahhaahahaha. i was there that tyme when it happen!!
very2 funny..

izzah said...

hahaha.. nsib baik panjang umur lg katak 2 ek.. huhu.. pengalaman kite same la, cume bezanye akak pakai stokin n katak 2 plak nyawa2 ikan pas2.. sian katak 2.. hehe.. 2 la, suke ngt duk dlm kasut org.. isk3x...
=)..

suhaili azizi said...

lawak gile la!!!euw geli gile katak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

suhaili azizi said...

kak izzah..katak tu nyawe2 ikan?msti sbb kaki kak izzah busuk eventho dh pkai stokin..hehe..joking~ =P

e-liex said...

@otak ketat

dah excited sangat nak main.. tak fikir dah nak check ke ape.. huhu. lipas geli jugak tapi katak still for the win!

@anon

of course la u are there my bro...

@ k izzah

pakai stoking ok lagi kak.. ni bare feet!

@suhaili azizi

setuju~~~ mesti sebab kaki kak izzah yang pengsankan katak tu! ahahahahah

izzah said...

it's not my fault katak 2 suke duk dlm kasut akak, sbb kaki akak terlalu wangi.. smpai kasut akak pn wangi n bt katak 2 nk duk dlm kasut akak.. hahaha.. mane x nyawa2 ikan klu dh kne pijak slame 3 jam.. heeeee~~

muin said...

xyah la katak........, owh cter ni tahun bila berlaku?

e-liex said...

@ k izzah

yeke kak....? kaki comel saya lagi terbukti la kewangiannya.. dahla comel, wangi lagi.. tu yang katak tu sampai melompat kluar!

@ muin

citer zaman dolu2.. darjah 5 kalau tak salah..

izzah said...

katak 2 lompat kluar sbb kaki awk xwangi.. mcm akak plak, akak yg kne kuarkn katak 2 sbb die xnk kuar.. kakai akak wangi sgt.. hahaha~~

fzmy said...

cite sal katak ni rupernyer....
lawakla....haha....
n sal dpn blik tu pn lawak...haha...

e-liex said...

@ k izzah
yela kak.. kaki akak wangi.. tp, kaki saya tetap lagi wangi~~~ comel lak tu! ahahaha

@ fzmy
u were there! haha